Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Január 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Újabb remény a rák ellen

Újabb remény a rák ellen

Olyan nagyszámú sejteket fejlesztettek ki laboratóriumi kereteken belül, amelyek hatékonyan vették fel a harcot a rák és a HIV-fertőzés ellen, így potenciális kezelésként lehetne őket alkalmazni a betegségek ellen - írja a BBC. Ezek a sejtek normálisan alacsony számban vannak jelen, de a szakemberek szerint, hogyha nagy számban juttatják be azokat a páciens szervezetébe, az felturbózhatja az immunrendszert.

Szakértők szerint az eredmények ígéretesek, azonban még további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kezelést biztonságosan alkalmazhassák. A kutatók vizsgálatukban az egyik, citotoxikus T-sejt nevű fehérvérsejtre koncentráltak, amelyek képesek felismeri a sejteken a fertőzések és a rák árulkodó jeleit.

A Tokyo Egyetem és a Riken Allergia és Immunilógiai Kutató Központ kutatói őssejtterápiát alkalmaztak több T-sejt előállítására. Az egyik csoport tagjainál a bőrrákot, a másiknál a HIV-fertőzést célozták meg.

A vizsgálatok csupán azt bizonyították, hogy elő tudják állítani az említett sejteket, azt egyelőre nem, hogy biztonságosan visszajuttatható a páciensek szervezetébe.

Dr. Hiroshi Kawamoto, aki a bőrrákos csapaton dolgozott, elmondta: 'A következő lépés, hogy megnézzük, hogy ezek a T-sejtek képesek-e szelektíven megölni kizárólag a rákos sejteket, anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítsák. Hogyha igen, ez a jövő rákkezelésének hatékony módja lehet.' Hasonlókat mondott Dr Hiromitsu Nakauchi, a Tokyo Egyetem kutatója, aki szerint még nem egyértelmű, hogy a technika hatékony-e a HIV kezelésére.

A szakértők szerint azonban az eredmények biztatóak. Mivel a sejteket minden pácienshez egyénileg hozzá lehetne igazítani, így nem állna fenn a kilökődés veszélye sem. Ugyanakkor ha be is bizonyosodik a technika hatékonysága, még egy probléma felvetődik: a T-sejteket ugyanis nagy mennyiségben nehéz előállítani biztonságosan és gazdaságosan egyaránt.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.