Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 12. 14:37, szombat | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

A Fitch után az S&P is negatív megfigyelés alá vette Magyarországot

A Fitch után az S&P is negatív megfigyelés alá vette Magyarországot

Negatív kihatású megfigyelés alá vA Fitch után lépett a Standard & Poor's is.

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású ma, arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok.

Az S&P annak a véleményének is hangot adott, hogy a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt 'kiszámíthatatlanabbá' vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Néhány órával az S&P bejelentése előtt egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Magyarország államadósi besorolásainak kilátását, megerősítve ugyanakkor a hosszú futamú deviza- és hazai adósság 'BBB mínusz', illetve 'BBB' besorolásait.A hitelminősítő a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolta a döntést.A magyar kormány nem ért egyet a Fitch Magyarországról készített helyzetelemzésével. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint ugyanis tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság, és ezt ismeri el legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is.A forint a hír megjelenése után a délutáni szintekről gyengülni kezdett. Az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben is rögtön 2-3 forintnyit gyengült az árfolyam.

A Standard & Poor's véleménye szerint a különböző szolgáltatási szektorokra bevezetett átmeneti adók rövid távon korlátozhatják a beruházásokat és a munkahelyteremtést, a devizaalapú háztartási jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztésének lehetővé tétele pedig tovább csökkentheti a gazdaság hitelellátását. Ezek az intézkedések korlátozzák a növekedési kilátásokat, veszélybe sodorhatják a kormány költségvetési célkitűzéseit, és akadályozhatják az államadósság tartós csökkenését.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.