Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A gond táboron kívül maradt - nehéz sorsú gyermekek nyaraltak Csobánkán

A gond táboron kívül maradt - nehéz sorsú gyermekek nyaraltak Csobánkán

A tábor hatalmas, mégsem érezték benne magukat elveszettnek: árva, nehéz sorsú, illetve határon túli magyar gyerekek nyaraltak együtt Csobánkán, a Szövetség az Életért alapítvány szervezésében.

Célunk - hogy a kis közösség tagjai egy héten keresztül gondtalanok legyenek - teljesült: a gyerekek örültek az együttlétnek, megismerték egymás életét, szokásait - mesélte Szűcs Balázs atya, mint főszervező és mint riporter, a Remény emberei legújabb adásában.

Szűcs Balázs atya a Rádió Orient műsorában az árva és nehéz sorsú gyermekek táborának résztvevői közül Ötvös Vilmost és Turbule Biankát kérdezgette élményeikről. A beszélgetésben részt vett Utasi Árpi mesemondó, és Tócs Olivér Artúr csoportvezető is.

„Pótolhatatlan élmény”, mesélte Olivér, aki sokadik alkalommal vesz részt a tábor életében. Amikor megérkezik a táborba, a gyermekek körülveszik, megölelik, sokszor ismeretlenül is, és feltétlen szeretettel, bizalommal fordulnak felé. Vannak anyaországi gyermekek, de a tábor több mint négyszázötven résztvevője között székelyeket, csángókat, felvidékieket, délvidékieket is találhatunk. Vannak olyan gyerekek, akik évek óta táboroznak Csobánkán, mindenkit ismernek, mindenki tudja a nevüket, kitörölhetetlen részeivé váltak a tábor életének.

Ötvös Vilmos Székelyföldről, a csíksomlyói gyermekotthonból érkezett. Egy tizenegy fős közösségben él, legjobban zenélni szeret, vagy a kórusban énekelni. A tábori programok között az első napos meglepetés-hajózáson kívül a miséket, és a ministrálási lehetőséget szereti: „Sokan vannak itt, sokszínű emberek.”A közös programok, játékok felvidítják a közösséget, nincsenek szomorú táborlakók. A hét alatt igazi egység alakul ki, támogatják, segítik, vigasztalják egymást. Bár az elválás nehéz végül, de mindenki vár a visszatérésre, hiszen téli alkalmak is vannak: piliscsabai családoknál vendégeskednek sokan.

Bianka elmeséli, milyen hatalmas a tábor: mégsem érzi magát elveszve. A vezetők vigyáznak rájuk, szoros kapcsolatok alakulnak ki a táborlakók és a felügyelő egyetemisták, pedagógusok között is, ami a tábor végén sem szakad meg, leveleznek, telefonálnak egymásnak. A programok közül ő is a közös hajózást emelte ki: Pünkösdfürdőtől Lágymányosig vitte őket egy hajó, amit az egészen kicsiktől a táborvezetőkig mindenki nagyon élvezett. Jó élmény a közös misézés, de a csángó gyerekek tanáruk vezetésével tartottak táncházat is a többieknek, ahol népviseletbe öltözve tanították a lépéseket a gyerekeknek.

Olivér szerint, bár a tábor sokszínű, egy viszonylag kis közösségen belül vonultatja fel a magyarországi nyelvterület különböző lakosait, még sincsenek etnikai jellegű problémák, összeütközések. Beszélgetnek, örülnek egymásnak, megtanulják egymás szavait, kifejezéseit, táncait. A tábor célja és tapasztalata, hogy egy közösség tagjai egy héten keresztül örülnek egymásnak: mindenki pontosan ismeri a feladatait, és teszi azt. Csoportvezetőként tíz-húsz fiatalért kell felelősséget vállalnia, ami egyszerre megtisztelő, de nagy kihívás is.

Csángó gyerekeket kapott, akik nehezen szólalnak meg magyarul, nehezen értik a nyelvet. A negyedik napra azonban összerázódott a csapat, olyan erős kötelék, szoros bizalmi kapcsolat alakult ki, amit nehéz lesz búcsúzáskor felbontani. Olyan kötődések, barátságok szövődtek a táborban, amihez máskor sokkal több időre lenne szükség. Bár kevés az idejük, a gyerekekkel töltött tizenhat-tizenhét óra után éjszaka vezetői megbeszélések következnek, azonban a tábor lendülete a kevés pihenés ellenére is magával sodorja őket. „Tavaly arra riadtam az egyik reggel, hogy gyerekek kacagnak a sátram előtt” meséli, „azonnal felébredtem, és tudtam, hogy köztük a helyem.” A közösségi lét magával ragadja a felnőtteket is, a táborban „nem lehet nem vidámnak lenni”.

A tábor azonban egy zárt világ, és mindössze egy hétig tart. Vilmos elmeséli, nagyon nehéz számára az elválás, mikor azonban hazamegy, a szomorúságon túl örömöt is érez: rengeteg mindent visz magával, az ajándékok, az együtt átélt élmények, nevetések, kirándulások emlékei vele maradnak. „Nekem az az ajándékom, hogy itt lehettem”- fejezi be az interjút ünnepélyesen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során