Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 15. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: Magyar Snapszer Szövetség

A póker kihívói: nemzeti snapszer bajnokság

A póker kihívói: nemzeti snapszer bajnokság

Voltak olyan bátrak, és párbajra hívták a pókert, hogy helyreállítsák a magyar kártya jó hírét. Végéhez közelednek az I. Nemzeti Snapszer Bajnokság selejtezői.

A Magyar Snapszer Szövetség június 23-án és 24-én országszerte tizenegy helyszínen rendez egyszerre selejtezőt az I. Nemzeti Snapszer Bajnokságra, a megyei versenyeken legjobban teljesítő négy játékos nyer kvalifikációt az október 20-i budapesti döntőre.

Március óta javában folynak az országos és a határon túli selejtezők, azonban a SzuperSnapszer hétvégén egyszerre tizenegy településen mérkőzhetnek meg egymással a legjobb kártyások. A versenysorozat elsődleges célja, hogy megtalálják az ország legjobb snapszeresét, továbbá a snapszerszövetség szeretné népszerűbbé tenni az egyik legrégebbi, hagyományos, közösségformáló és családi társasjátékát, a magyar kártyát. A verseny győztese a bajnoki cím mellett 10 millió forint összértékű nyereményben részesül - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A selejtezők nemcsak Magyarország területén, hanem a határon túl Burgenlandtól a Felvidéken át egészen Erdélyig folynak.
Tekintettel arra, hogy az ország egyes részein és a határokon túl is más-más szabályok szerint játsszák a snapszert, a szervezők egy 33 illetve 66 pontos egységesített szabályrendszert hoztak létre, így jobban ki lehet zárni a szerencse lehetőségét - fejtette ki Táncsics Péter, a snapszerszövetség elnöke az MTI-nek.

"A szövetség hosszú távú célja, hogy elősegítsük a snapszer szervezett keretek között való művelését és népszerűsítsük a játékot" - tette hozzá. Az elnök elmondása szerint az eddigi tapasztalatok alapján várakozásainknak megfelelően alakul az érdeklődés a program iránt, a selejtezőkre átlagosan 50-60 versenyző nevez, azonban olyan is előfordult már, hogy száznál több játékos gyűlt össze egy helyszínen.

"Az egyik legnagyobb meglepetés, hogy nagyon sok fiatal és kifejezetten sok hölgy ül le a játékasztalokhoz és mind nagyon jó eredményeket érnek el" - részletezte Táncsics Péter.
Nevezési feltételekről, a pontos szabályokról, helyszínekről és időpontokról a snapszerszövetség weboldalán (www.snapszer.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

A játék népszerűsítése mellett a szövetség a magyar kártyát, mint játékeszközt is népszerűsíteni kívánja. Széles körben elterjedt az a teória, hogy a magyar kártyának semmi köze a magyarsághoz. A kártyát egyedi képek illusztrálják, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt születtek, az európai forradalmi mozgalmak ébredésekor. Sokáig úgy hitték, hogy a kártyacsomag a bécsi Ferdinand Piatnik kártyafestő műhelyének alkotása, ám 1973-ben egy angol gyűjtőnél megtalálták a széria ősdarabját, amelyen egyértelműen látszott az eredeti készítő, Schneider József pesti kártyafestő mester neve.

Schneider egy svájci dráma szereplőit festette a kártya lapjaira. A mester nem festhetett akkoriban magyar történelmi személyiségeket, vagy a szabadságharccal összefüggő alakokat, hiszen a korabeli erős cenzúra nem engedte volna forgalmazni a kártyákat. Érdekesség, hogy bár a lapokon szereplő karakterek svájciak, Svájcban a magyar kártya nagyrészt ismeretlen.


A versenyek helyszínei és időpontjai:

BUDAPESTI SELEJTEZŐ
Budapest, Városliget - Pecsa Music Café
2012. június 23. 14.00.
Zichy Mihály út 14.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.