Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 26. 12:55, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A strasbourgi bíróság elítélte Franciaországot, amiért nem ismeri el a külföldi béranyától született gyermekeket

A strasbourgi bíróság elítélte Franciaországot, amiért nem ismeri el a külföldi béranyától született gyermekeket

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elítélte Franciaországot, amiért nem ismeri el egyenesági leszármazottnak a külföldi béranyától született gyermekeket.

A strasbourgi testület ugyanakkor nem foglal állást abban a kérdésben, hogy a béranyaság Franciaországban nem engedélyezett.
A bíróság megállapította, hogy sérti a gyermeknek a családi élethez és a magánélethez való jogát az, hogy a francia hatóságok nem ismerik el és honosítják egy külföldön, a konkrét esetben az Egyesült Államokban béranyától törvényesen született gyermek anyakönyvi kivonatát. A bíróság szerint az emberi jogok európai egyezményével ellentétes az, hogy teljesen megtiltják a családi kapcsolat elismerését egy apa és biológiai gyermekei között.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságához két család fordult, akik több mint egy évtizede harcolnak a francia bíróságokon azért, hogy a hatóságok honosítsák az Egyesült Államokban béranyától született gyermekeik anyakönyvi kivonatát.
Mindkét esetben a férjek a biológiai apák, a petesejtek donortól származtak, a gyermekeket pedig amerikai béranyák hordták ki.
A párok keresetét 2011-ben a semmitőszék elutasította. A legjelentősebb francia jogi és közigazgatósági testület úgy ítélte meg: "ellentétes a közrenddel", hogy egy olyan külföldi döntésről mondjon ítéletet, amely a francia jog alapelveit sértő rendelkezéseket tartalmaz. A két család ezt követően fordult az európai bírsághoz azzal az indokkal, hogy a helyzetük diszkriminatív, sérti a magánélethez és a családalapításhoz való jogukat.
A strasbourgi bíróság megállapította ugyan, hogy a francia hatóságok elutasítása nem akadályozza meg az érintett családokat abban, hogy a többi franciaországi családhoz nagyjából hasonló családi életet folytassanak. Ugyanakkor a bírák szerint a két pár gyermekei "bizonytalan jogi helyzetben" vannak, miután a francia hatóságok nem ismerik el a gyermekeknek a biológiai apjukkal való családi kapcsolatát sem.
A bíróság mindkét gyermeknek - az egyik 14, a másik 13 éves - 5 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg.
Christiane Taubira igazságügyi miniszter egyébként már januárban körlevélben kérte az illetékes hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a francia állampolgárság megadását a francia apától béranya által külföldön született gyermekek számára. Ez az ellenzék részéről óriási felháborodást kiváltó intézkedés a francia kormány szerint mindegy száz, a francia családok ügyvédje szerint legalább 2 ezer francia családban élő, hontalannak számító gyermeket érintene. A kormány ugyanakkor jelezte: továbbra sem tervezi a béranyaság legalizálását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése