Városlista
2022. január 26, szerda - Vanda

Hírek

2012. November 21. 17:27, szerda | Helyi
Forrás: MTI

A Szovjetunióba hurcoltakra emlékeznek

A Szovjetunióba hurcoltakra emlékeznek

Háromnapos programsorozat a Kárpát-medencéből a Szovjetunióba hurcolt magyar és német nemzetiségű kényszermunkások, politikai rabok emlékére november 23. és 25. között

Az eseményt a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre szervezi.

Matkovits Kretz Eleonóra, a szervezet elnöke szerdán Pécsen, az Itt volt a végállomás - Szovjetunió című rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a megnyitó pénteken lesz a Művészetek és Irodalom Házában, ugyanott író-olvasó találkozót is tartanak Dupka György, Berghoffer Róbert, Zsiros Sándor, Stark Tamás és Bognár Zalán részvételével. Ezután levetítik Jurkovics János és Havasi János Idegen ég alatt című filmjét, amely az Urál vidékére civilként elhurcolt "malenkijrobotosok" és hadifogságban meghalt katonák emlékére szervezett utazásról készült.

Szombaton a megyeháza dísztermébe tervezett konferencián neves történészek, kutatók, régészek adnak elő. Vlagyimir Motrevics a második világháború Urálban található magyar hadifogoly-temetőiről, Alekszej Korszun a kárpátaljai magyarok és németek 1944 és 1955 közötti internálásáról, Gerhard Seewann a magyarországi németek 1944-1945-ös elhurcolásáról beszél majd. A szervezők szerint érdekesnek ígérkezik Benkő Leventének a második világháborús magyar fogolysorsról és Bognár Zalánnak a Gulagra hurcolt magyarokról szóló prezentációja is.

A konferencia szombati programjait DVD-filmek vetítése és kerekasztal-beszélgetés zárja túlélőkkel, leszármazottakkal, kutatókkal, történészekkel és történelemtanárokkal.

Matkovits Kretz Eleonóra hangsúlyozta: a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter fővédnökségével zajló programok célja, hogy a kényszermunkára hurcoltak történetének kutatásával is foglalkozó nemzetiségi kör felhívja a lakosság figyelmét a téma, illetve az azzal kapcsolatos ismeretek átadásának fontosságára, valamint az áldozatokról való méltó megemlékezésre.

Utalt rá, hogy az Országgyűlés májusban november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította azzal kapcsolatosan, hogy 1953-ban ezen a napon 1500 politikai elítélt érkezhetett haza a Szovjetunióból. Rámutatott: a Kárpát-medencéből 1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként 800 ezer magyar és német nemzetiségű ember került a Szovjetunióba kényszermunkára, illetve a Gulag telepeire. Közülük sokan sohasem térhettek haza.

Matkovits Kretz Eleonóra megjegyezte, a hétvégi pécsi programsorozaton részt vesz az emléknap előterjesztője, Menczer Erzsébet fideszes parlamenti képviselő is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 24. 11:01, hétfő | Helyi

Nyomozást indított a rendőrség a metróbaleset ügyében

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a Kőbánya-Kispest állomásnál szombatra virradóra történt metróbaleset ügyében.

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Január 26. 18:12, szerda | Belföld

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát

Genetikai erőforrásaink felkutatása és begyűjtése, valamint megőrzése, fenntartása és felhasználása stratégiai kérdés