Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. December 04. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A valóra vált horvát karácsonyi mese

A valóra vált horvát karácsonyi mese

Csillogó karácsonyi mesévé varázsolta birtokát az a horvát család, amely 1,3 millió izzóval díszítette fel házát és az azt övező mintegy 800 fát, bokrot és cserjét.

A négyhektáros csodavilág Zágrábtól mintegy 60 kilométerre északkeletre, Grabovnica faluban van. A birtokot tavaly 45 ezer ember látogatta meg három hét alatt, köztük Skandináviából, Japánból és Mexikóból érkezett vendégek - tájékoztatta az MTI-t Ana Bertic, a látványosságot ma már szövetkezeti formában szolgáltató családi vállalkozás tagja.
Az egész 2002-ben kezdődött, amikor a családfő, Zlatko Salaj úgy döntött, hogy valóra váltja gyermekkori álmát, és több száz égőt aggatott a házra és környékére. A fényárban úszó birtokra sokan voltak kíváncsiak, így a család évről évre újabb és újabb elemekkel bővítette a dekorációt.
A birtok idén már december elsején megnyitotta kapuit a látogatók előtt, annál is inkább, mert a horvát vasútvállalat (HZ) december 23-ig "karácsonyi expressz" vonatot indított Zágrábból Ivanic Gradba. Az ajándékcsomagot és a belépőjegyet is magába foglaló vasúti menetjegy mintegy háromezer forintnak megfelelő összegért váltható, hétköznap csoportos, hétvégén egyéni szervezésben is.
A karácsonyi csodakert 20 kunás (hétszáz forint) belépődíj ellenében tekinthető meg. Óvodáskorú vagy hátrányos helyzetű gyerekeknek azonban nem kell fizetni - hangsúlyozza Ana, hozzátéve, hogy eddig minden bevételt visszaforgattak a vállalkozásba.
A látványosság 2013. január 8-ig, naponta 15 és 21 óra között látogatható, a lámpagyújtás 16 órakor van - olvasható a bozicnabajka.com honlapon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.