Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 04. 12:05, szerda | Belföld
Forrás: hajdupress.hu/MTI

Beszólt a francia külügyminiszter: itt a magyar válasz!

Beszólt a francia külügyminiszter: itt a magyar válasz!

A Külügyminisztérium visszautasítja francia külügyminiszter keddi nyilatkozatát, amelyben az új alaptörvénnyel kapcsolatban megkérdőjelezi, hogy Magyarországon tiszteletben tartják az uniós tagállamok közös alapelveit.

A tárca szerint Alain Juppé kijelentése nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának.

"A Külügyminisztérium határozottan visszautasítja Alain Juppé francia külügyminiszter keddi nyilatkozatát, amelyben a január 1-jén hatályba lépett alaptörvénnyel kapcsolatban megkérdőjelezi az uniós tagállamok közös alapelveinek, a jogállamiságnak és a demokratikus alapértékeknek a tiszteletben tartását Magyarországon" - olvasható a tárcának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtik: az alaptörvénnyel és a sarkalatos törvényekkel kapcsolatos konkrét aggályok tisztázására a magyar kormány folyamatos párbeszédet folytat az európai intézményekkel és különböző nemzetközi szervezetekkel.

A kommüniké szerint Alain Juppé nyilatkozata "nem felel meg a két ország hagyományosan baráti kapcsolatának, és nem illik bele a Magyarország és Franciaország közötti konzultációs folyamatba".

A francia külügyminiszter kedden a francia állami televízió 1-es csatornájának nyilatkozva azt mondta: "problémás a helyzet ma Magyarországon", ahol új alkotmány lépett életbe, konszolidálva Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök hatalmát. Az Európai Bizottság feladata ellenőrizni, hogy az új alkotmány szövege tiszteletben tartja-e az Európai Unió országainak közös értékeit, vagyis a jogállamiságot, valamint a demokratikus alapértékeket - fűzte hozzá Alain Juppé.

A francia diplomácia vezetője nyilatkozatában úgy fogalmazott: "Mára problémák merültek fel, és mi arra kérjük az Európai Bizottságot, tegye meg a szükséges kezdeményezéseket annak érdekében, hogy ezeket az alapelveket tiszteletben tartsák mindenütt, beleértve Magyarországot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során