Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Augusztus 28. 06:04, kedd | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Bevásárlólista: erre lesz szükséged az iskolakezdéshez!

Bevásárlólista: erre lesz szükséged az iskolakezdéshez!

Üdvözlégy a papír-írószer részlegben, kedves szülő! Nem érezted még, hogy mintha csak azért lenne mindenből annyi fajta, hogy még jobban nehezítsék a dolgodat? Ráadásul jönnek a rémhírek, hogy egy vagyont hagysz itt...

Időnként kissé túlzott adatokat hallhatunk arról, hogy mennyibe kerül egy első osztályos beiskolázása. Természetesen nagy különbségek lehetnek az elköltött összeget illetően, de felesleges túlzásokba bocsátkozni.
Az viszont tény, hogy az eszközök többségéből nem szabad a legolcsóbbat vásárolni, de a használhatatlan silány és a legmárkásabbak között széles skálán választhatunk. Az iskolák általában osztályokra lebontva közzé teszik eszközlistáikat, nagyon fontos, hogy ezzel induljunk vásárolni, megelőzve a felesleges pénzkiadást. A kisebb és nagyobb üzletekben egyaránt elkezdődtek a leárazások, így érdemes már most lebonyolítani a vásárlást, elkerülve a későbbi tömeget. Ha gyermekünk szeretné, vele látogassuk meg az üzleteket, ez különösen egy leendő elsősnek nagy élmény.

Néhány tanácsot szeretnénk adni elsősorban azoknak a szülőknek, akiknek még nincs gyakorlatuk az iskolai eszközök vásárlásában.

Egyik legfontosabb a jó iskolatáska kiválasztása. Olyant érdemes, ami erősebb anyagból készült, szivacsos, merevített háttal. Az elsősnek ne vegyünk hátizsákot, legyen tartása, ne csúszkáljanak benne a könyvek, célszerű, ha kisebb-nagyobb rekeszekkel van ellátva. A kisgyerek lehetőleg próbálja fel. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kisiskolás autóval, vagy más módon jut-e el az iskolába, hiszen a háztól házig szállításnál a táskára kevesebb feladat hárul. Rendkívüli árkülönbségeket találunk, itt is alapvető, hogy lehetőleg ne a legolcsóbbat vegyük, de több tízezres táskára sincs szükség, hiszen ezt 1-2 évig használják a gyerekek.

A tolltartók közül olyat válasszunk, amelyben az írószereket jól rendezetten, átláthatóan lehet elhelyezni. Legyen akkora, hogy a színes ceruzák is elférjenek benne. Ha a grafit minőségére nem tettek az iskolában javaslatot, célszerű HB jelzésűt vásárolni. Legtöbb tanító néni az írás tanulás időszakában nem engedi a töltött ceruzák, rotringok használatát, így azt nem érdemes venni. Jó, ha van a tolltartóban 3-4 grafit, színesceruza-készlet, esetleg még külön kék és piros színes, és a vastag postairon. Szintén a tanító nénitől függ, hogy engedélyezi-e órán a radír, hegyező használatát, de ezeket is mindenképp be kell szerezni.

Praktikus egy pici vonalzó is.

A füzetek fajtájában és számában is kövessük az előírtakat, itt sem fontos a legdrágábbat, a legmenőbb figurával ellátottat választani. Aki mégis ilyen mellett dönt, a füzetet fednje be egy átlátszó nylon borítóval, ami megvédi, és amit azután is tovább lehet használni, ha a füzet betelt.
Külön figyelmet a vonalas füzetekre kell fordítani, más-más vonalazású szükséges az első 4 osztályban. A füzeteken számozás van, ami segít a tájékozódásban, de fontos biztosra menni, a rosszul választott füzet használhatatlan lesz.

A könyvek borítására célszerű szintén átlátszó, méretét alakítható nylon borítót venni. A keményebb fedelűeket elég ezzel beborítani, így a kisgyerek könnyebben felismeri az adott könyvet.

Több eszköz is szükséges lesz a technika és rajz foglalkozásokra, ezek egy részét más órán is használják. Így például az ollót, amit vásárláskor érdemes kipróbálni, mert egy használhatalan darab elveheti a gyerek kedvét az ollóval való munkálkodástól. Ne feledjük, hogy keményebb papírt, esetleg textilt is kell majd vele nyírni.

Szintén fontos a megfelelő ragasztó. Sok helyen kérnek folyékony- és stiftragasztót is. Ha ez nincs meghatározva, kicsi gyereknek könnyebb bánni a stifttel, ennél viszont fontos a minőség.

Gyurmából lehetőleg fehéret kell választani, az olcsóbb is megfelelő.

Szükség lesz festékekre, általában temperára és vízfestékre is. Temperából - ha másként nem kérik - elegendő a 6 darabos, vízfestékből a 12 színűt érdemes választani.

Zsírkrétából elég a kisebb csomag, de használható minőséggel.

A különböző papírfajták vásárlásánál is az iskola kéréseit kell figyelembe venni. Rajzlapból vegyünk famentest, bár van ahol félfamentest is kérnek. Az írólapok legyenek fehérek. Sok helyen igényelnek színes papírokat, amelyek megtalálhatóak az osztályonkénti technika tasakokban, ill. külön színes papír és origami papír csomagokat is árulnak, bár ezekben sokszor túlzottan pasztell színeket találunk. Ha erősebb árnyalatokat szeretnénk, vehetünk darabra színes fénymásolólapokat.

Természetesen még sok egyéb eszközre is szükség van, de fontos, hogy pontosan tudjuk mik azok, számba véve anyagi lehetőségeinket, hogy az iskolai készülődés a kisgyerek számára élményt, izgalmat jelenthessen, és a szülő számára se rémálom legyen.

Cippora

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.