Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Április 10. 10:21, kedd | Helyi sport
Forrás: OnlinePécs

Drámai magyar világrekord az Atlanti óceánon

Drámai magyar világrekord az Atlanti óceánon

Rakonczay Gábor világrekorddal kelt át az Atlanti óceánon. Hajója az óceáni átkelésre tervezett kenu felborult az átkelés második szakaszának negyed részénél. Élete kockáztatásával tudta csak visszafordítani a hajót.

Rakomczay Gábor fél év alatt készült föl és tavaly indult neki a nagy útnak, hogy a világon elsőként Vitéz nevű kenujával, egyedül átkeljen az Atlanti óceánon. A 80 napra tervezett utazást 61 nap alatt tette meg. A portugáliai Lagos kikötőjéből tavaly december 20-án indult az út első szakaszára, amely a Kanári szigeteki Las Palmas kikötőjéig tartott. Ezt a szakaszt is világrekorddal tette meg. Több napos pihenő után, ami a hajó és hajósa felkészítésével és a jó széljárásra való várással telt, január 24-én indult el a táv második szakaszának teljesítésére.

Az időjárás a második szakaszon sem javult, ezért a megpróbáltatások elkezdtek sűrűsödni. Február 5-én egy törőhullám lesodorta Gábort a hajóról. Először a vízben nagyon megrémült, mert sehol sem látta a hajót, mivel az pont mögötte volt. A felborult hajót a tőkesúly fordította vissza. Gábor a kötél miatt, amellyel hozzá volt kötve a hajóhoz, hamar vissza tudott kerülni a fedélzetre. A bajok még nem fejeződtek be. A borulás után magára zárta a kabint, de ki kellett néznie a hajóforgalom miatt. Ekkor érkezett a következő törőhullám, amely nyitott kabinnal érte el a Vitézt. A hajó megpördült, és közben 10cm vastagon vízzel öntötte el a kabint. Gábornak ettől a naptól kezdve nem maradt egyetlen száraz ruhája sem.

A jobb időjárásba vetett minden reményét az elkövetkező napok felülírták. Az időjárás előrejelzések ellenére sem csökkent a szél ereje, ezért a másnapot a kabinban kellett tölteni, a hajót a hullámok kényének kedvének kitéve, sodródva. Az expedíció törési pontja február 7-én következett be, amikor minden kapcsolat megszakadt a hajóval.
Gábor felesége Viktória csodálatos reménységgel minden sötét gondolatot kizárva folytatta a blog írását, és tudósított Gábor lehetséges helyzetéről. Hetekig tartott a küzdelem a vízen az életért és a célba jutásért, itthon a reménységért. A megpróbáltatásoknak egy hajnali telefonhívás hangja vetett véget. Gábor hívta Viktóriát Antiguáról március 26-án. Célba ért.

Február 7-én újra felborult és a félig vízzel telt hajó nem akart a talpára állni. Ebben a nagyon kockázatos helyzetben Gábor a félelemmel és az óceánnal küzdve kiúszott és a tőkesúlyba kapaszkodva egy újabb nagy hullám segítségével visszafordította a Vitézt. A műholdas telefon ezt a megpróbáltatást – Gáborral ellentétben - már nem viselte el és felmondta a további szolgálatot.
Gábor további útja sem volt kevésbé kockázatos. Megesett, hogy két napig éjjel nappal kellett eveznie a tomboló szélben, úgy hogy még evésre sem volt ideje, de most már itthon van és a kalandjairól könyv és film készítését tervezi. Izgalommal várjuk.

Solymosi Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:21, szombat | Sport

Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást

Vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.

2024. Július 20. 07:18, szombat | Életmód

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton