Városlista
2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2012. Április 10. 10:21, kedd | Helyi sport
Forrás: OnlinePécs

Drámai magyar világrekord az Atlanti óceánon

Drámai magyar világrekord az Atlanti óceánon

Rakonczay Gábor világrekorddal kelt át az Atlanti óceánon. Hajója az óceáni átkelésre tervezett kenu felborult az átkelés második szakaszának negyed részénél. Élete kockáztatásával tudta csak visszafordítani a hajót.

Rakomczay Gábor fél év alatt készült föl és tavaly indult neki a nagy útnak, hogy a világon elsőként Vitéz nevű kenujával, egyedül átkeljen az Atlanti óceánon. A 80 napra tervezett utazást 61 nap alatt tette meg. A portugáliai Lagos kikötőjéből tavaly december 20-án indult az út első szakaszára, amely a Kanári szigeteki Las Palmas kikötőjéig tartott. Ezt a szakaszt is világrekorddal tette meg. Több napos pihenő után, ami a hajó és hajósa felkészítésével és a jó széljárásra való várással telt, január 24-én indult el a táv második szakaszának teljesítésére.

Az időjárás a második szakaszon sem javult, ezért a megpróbáltatások elkezdtek sűrűsödni. Február 5-én egy törőhullám lesodorta Gábort a hajóról. Először a vízben nagyon megrémült, mert sehol sem látta a hajót, mivel az pont mögötte volt. A felborult hajót a tőkesúly fordította vissza. Gábor a kötél miatt, amellyel hozzá volt kötve a hajóhoz, hamar vissza tudott kerülni a fedélzetre. A bajok még nem fejeződtek be. A borulás után magára zárta a kabint, de ki kellett néznie a hajóforgalom miatt. Ekkor érkezett a következő törőhullám, amely nyitott kabinnal érte el a Vitézt. A hajó megpördült, és közben 10cm vastagon vízzel öntötte el a kabint. Gábornak ettől a naptól kezdve nem maradt egyetlen száraz ruhája sem.

A jobb időjárásba vetett minden reményét az elkövetkező napok felülírták. Az időjárás előrejelzések ellenére sem csökkent a szél ereje, ezért a másnapot a kabinban kellett tölteni, a hajót a hullámok kényének kedvének kitéve, sodródva. Az expedíció törési pontja február 7-én következett be, amikor minden kapcsolat megszakadt a hajóval.
Gábor felesége Viktória csodálatos reménységgel minden sötét gondolatot kizárva folytatta a blog írását, és tudósított Gábor lehetséges helyzetéről. Hetekig tartott a küzdelem a vízen az életért és a célba jutásért, itthon a reménységért. A megpróbáltatásoknak egy hajnali telefonhívás hangja vetett véget. Gábor hívta Viktóriát Antiguáról március 26-án. Célba ért.

Február 7-én újra felborult és a félig vízzel telt hajó nem akart a talpára állni. Ebben a nagyon kockázatos helyzetben Gábor a félelemmel és az óceánnal küzdve kiúszott és a tőkesúlyba kapaszkodva egy újabb nagy hullám segítségével visszafordította a Vitézt. A műholdas telefon ezt a megpróbáltatást – Gáborral ellentétben - már nem viselte el és felmondta a további szolgálatot.
Gábor további útja sem volt kevésbé kockázatos. Megesett, hogy két napig éjjel nappal kellett eveznie a tomboló szélben, úgy hogy még evésre sem volt ideje, de most már itthon van és a kalandjairól könyv és film készítését tervezi. Izgalommal várjuk.

Solymosi Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 21. 12:08, hétfő | PR

Már tizenévesen elkezd befektetni és megtakarítani a Z generáció

óriásit ugrott a felelős alapok kezelt vagyona

2024. Október 21. 08:21, hétfő | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében vasárnap, a férfi a fején és végtagjain sérült meg – írta a Beszterce-Naszód megyei katasztrófavédelem (ISU) közlése alapján a News.ro.

2024. Október 21. 08:20, hétfő | Belföld

AM: hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására

Hatalmas az érdeklődés az élelmiszeripar megújítására, hiszen az agrártárca 150 milliárdos kerettel meghirdetett felhívására több mint 708 milliárd forintnyi igény érkezett be - közölte Nagy István agrárminiszter.

2024. Október 21. 08:19, hétfő | Belföld

Kiképzési gyakorlatot tartanak a honvédség Gripenjei

Délutáni és esti kiképzési gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Gripenjei hétfőn, kedden és csütörtökön – közölte a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár a közösségi oldalán.