Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Március 21. 06:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:

Elindult a járvány harmadik hulláma Szlovéniában

Elindult a járvány harmadik hulláma Szlovéniában

Bizonyos, hogy Szlovéniában már elkezdődött a világjárvány harmadik hulláma, miközben az ország még mindig a második hullám magas fertőzöttségi adataival küzd

- írta szombaton Twitter-bejegyzésében Mateja Logar járványügyi szakember, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakcsoportjának vezetője.

Szlovéniában heti átlagban ötödével nőtt az új esetek száma a megelőző héthez képest. Logar szerint a szakértők már mindent elmondtak, amit tudtak, most az egyes emberek felelősségén és hozzáállásán múlik, hogy a tetőzés ne döntsön újabb csúcsokat.

Janez Jansa kormányfő borúlátásának adott hangot közösségi oldalán.

"Minden nappal közelebb vagyunk a vörös szakaszhoz" - írta, hozzátéve, hogy a megbetegedések többségét a gyorsabban terjedő brit vírusmutáns okozza.

"Sajnos az idei április a tavalyihoz lesz hasonló" - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy a járvány első hulláma után több hónapon át tartó lezárások következtek.

Szlovéniában szombatra 1030-cal 205 548-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3967-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 485-en vannak kórházban, 88-an intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt napon 1186 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 256 805-öt. Szombatra tízen haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5753-ra emelkedett. Kórházban 931 beteget ápolnak, közülük 89-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban negyedik napja emelkedett ezer fölé a napi új esetek száma, amire január közepe óta nem volt példa.

Eközben szombaton öt nagy horvátországi városban is tüntettek a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések ellen. A legtöbben - kétezren - Split-Dalmát megyében, ahol a Tengermelléki-Fennsíki megye után a legtöbb fertőzöttet regisztrálták az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése