Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 06. 10:11, szerda | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Felkapom a gyerekem a hátamra! De hogyan?

Felkapom a gyerekem a hátamra! De hogyan?

Ha úgy döntöttél, hogy magadra kötöd gyermekedet, rögtön felmerülnek a gyakorlati kérdések: hogyan? Mikortól és meddig? Mennyit hordozzak? A cikksorozat következő részében ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Hogyan hordozzak?

Csakis úgy, hogy a hordozás ortopédiai és lelki szempontból is gyermeked fejlődését támogassa. Ehhez figyelned kell a kisbaba lábtartására, arra, hogy a háta és a feje megfelelően legyen megtámasztva, és arra, hogy a baba teste mindig feléd forduljon, soha NE legyen neked háttal!

A lábtartás azért nagyon fontos, hogy a gyermek csípője egészségesen fejlődjön. Akkor hordozol helyesen, ha a hordozóeszköz nem csak a baba popsiját támasztja alulról, hanem teljes hosszában a combjait is – egészen a térdhajlatokig. Igaz ez elöl-, csípőn- és háton hordozásra és minden életkorú gyerekre. A jó hordozás a létező leghatékonyabb csípőkorrekciós ortopédiai segédeszköz!

A kisbaba gerince akkor van megfelelően megtámasztva, ha a hordozóeszköz a törzsét szorosan körbeöleli. Nem elég, ha csak a gyerek háta mögött van anyag: a hasa simuljon hozzád, ahol pedig nem te támasztod a törzsét, a hordozóeszköz kell, hogy ölelje. A megfelelő szorosság azt jelenti, hogy a testetek olyan szorosan simul egymáshoz, hogy bármerre is hajolsz, a gyermek szinte nem távolodik el tőled. Pontosan ekkor lesz könnyebb cipelni a gyermeket, szemben azzal a helyzettel, amikor a súlypontunktól távolabb lóg és húz lefelé bennünket. Sokan meglepődnek, amikor először megérzik ezt a szorosságot. Ha neked még kényelmes lenne, hogy a baba szorosabban (magasabban) legyen rajtad, akkor szorosabbra is kell húzni, mert túl laza! Ha ezekre a szempontokra odafigyelsz, biztos lehetsz benne, hogy gyermeked gerincének egészséges, ami történik vele. És elárulom, hogy a gyermek ebben a szoros kötődésben is tisztán kap levegőt, nem tud megfulladni, ami a kételkedők leggyakoribb félelme lehet.

Ha jó hordozóeszközt helyesen használsz, minden pozícióban lehetőséged van rá, hogy megtámaszd, tehát a hordozóval megfelelően szorosan körülöleld a gyermek fejét. Erre akkor van szükség, amikor a csecsemő még nem tudja maga tartani a fejét, illetve később, amikor a gyermek elalszik. Nagyon fontos, hogy a hordozott baba mindig a hordozója felé nézzen! A kifelé fordítás ortopédiailag káros, hiszen így nem tudnád biztosítani a kisbaba számára azt a testhelyzetet, ami az egészséges csípőfejlődést támogatja. Kifelé fordítva a gerince felől sem lehetnél nyugodt, hiszen homorításra kényszeríti azt, ami később gerincferdülés kialakulásának oka is lehet.

Ha szemben vagy a babáddal, neked sokkal könnyebb és finomabb élmény az együttlét, mert közelebb van hozzád a kicsi, jobban érzed őt. Ugyanez igaz a gyermekre is: ha szemben van veled, igazán érez téged: „kéznél vagy” neki, érzi az illatod, hallja a szívverésed hangját. Ettől, valamint a szoros öleléstől és a ringatástól kapja a kisbaba azt a végtelen biztonságot, ami a hordozás csodálatos érzése.

Aki kifelé fordítva hordoz, azért teszi, mert a kicsi már nem szereti, ha hasra van kötve, arccal befelé – és persze, mert nem tudja, hogy mindezzel rosszat tesz a kisbabának. Valószínűleg nem tud könnyedén, kényelmesen csípőn- és háton hordozni sem. A csecsemők nagy része 4 hónapos kora után túl kíváncsi (5-7kg-os súly felett pedig túl nehéz) az elöl hordozáshoz. Tehát ettől a kortól érdemes átállni a csípő-, vagy háti hordozásra.

Érdemes arra is odafigyelned, hogy a hordozás a Te egészségedre se legyen ártalmas: a hordozással ne túlterheld, hanem egészségesen megeddz magad. Az edzést pedig a gyermek fogja diktálni, ahogy csecsemőkortól növekvő súlyával terheljük magunkat. A fokozatosság elvét szem elől tartva pedig biztos, hogy bírni fogod a tempót. Ha könnyedén hordozol, akkor az adott helyzetben könnyebben döntesz úgy, hogy felkapod magadra a csemetédet.

A Te egészséged érdekében azt ajánlom, hogy a hasadon csak 5-7kg-os súlyig hordozz. Ennél nagyobb súly elöl hordozása túlterheli a gerincedet és a gátadat. Legkönnyebb háton hordozni, de – ha jól van felkötve rád a gyerek – csípőn is sokkal-sokkal könnyebb, mint elöl. Minél nehezebb a gyerek, annál inkább igaz, hogy a csípőn hordozás inkább rövidtávon ajánlható, hiszen ez a gerincednek féloldalas megterhelés. Ha mégis hosszabb távon használod, érdemes váltogatni, hogy melyik oldaladon van a gyerek.

galiga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.