Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Szeptember 27. 10:06, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Felszámolták a milánói és torinói koldusmaffiát

Felszámolták a milánói és torinói koldusmaffiát

Koldulásra kényszerítette és rabszolgasorsban tartotta honfitársait az a román állampolgárokból alakult bűnszervezet, amelynek tagjait a héten Milánóban és Torinóban tartóztatta le az olasz rendőrség.

Több száz koldust szabadított meg rabságából a rendőrség a Hádész elnevezésű akcióban. A fedőnév az áldozatok pokoli életkörülményeire utalt - számolt be az északolasz nagyvárosok utcáit uraló koldusmaffia elleni hatósági fellépésről a Corriere della Sera milánói napilap.

Egy éven át tartották megfigyelés alatt a járdákon, utcasarkokon, közlekedési lámpáknál kéregető külföldieket. Az olasz sajtóban "alamizsna rabszolgának" nevezett koldusok, többségükben testi fogyatékosok reggeltől estig, akár napi 10-12 órát is dolgoztak esőben, hidegben egyaránt, bevételüket "gazdáik" óránként begyűjtötték. A koldusok szálláshelye külvárosi barakktelepen volt, ahol a földön aludtak, enni sem mindig kaptak.

Milánóban tizenkét rabszolgatartót tartóztattak le, Torinóban négyet, román állampolgárságú romákat és törököket. "Bűnszervezethez kevésnek tűnnek, de széles és jól működő hálózatot irányítottak" - közölte az illetékes ügyész, aki szerint a "rabszolgatartók a legelementárisabb emberséget sem tanúsították kizsákmányolt honfitársaik iránt".

A milánói és torinói utcákon koldulókat a fekete-tengeri Konstancából hozták furgonnal. Egy 31 éves, fél testére bénaságban szenvedő nőt rokonaitól vásárolták meg 2000 euróért. Egy 51 éves férfi magától csatlakozott, állásígérettel hitegették. Ahogy megérkeztek Olaszországba, útlevelüket elvették és veréssel kényszerítették őket munkára. Naponta legalább 35 eurót kellett összekoldulniuk, ha nem voltak rá képesek, lopniuk kellett.

A rendőrség szerint a koldusmaffia csoportjai szabályosan felosztották egymás között az olasz városokat. A milánói koldusokat kézben tartó Ibram Saba néhány év alatt egymillió eurót keresett a "rabszolgáival", s Konstanca mellett épített magának belőle villát - tudta meg a Corriere della Sera.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.