Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Szeptember 24. 16:10, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Fény derül a hosszú élet titkára

Fény derül a hosszú élet titkára

Szeptember negyedik péntekén, azaz 28-án ismét megrendezik a kutatók éjszakáját. A PTE-n ezúttal a hosszú élet titkáról is lerántják a leplet.

Az intézmény ötödik alkalommal kapcsolódik a hagyományos, szeptember negyedik péntekén sorra kerülő tudományos-szórakoztató eseményhez, amelyre ezúttal 90 oktatója 60 programmal, köztük előadásokkal, bemutatókkal, vetélkedőkkel, kiállításokkal készül.

A természet-, a bölcsészet- és az orvostudományi kar, valamint a szekszárdi Illyés Gyula kar épületeiben az érdeklődők találkozhatnak az ezúttal "hétköznapi nyelven" beszélő kutatókkal, ismerkedhetnek munkájukkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat.

Az egyik fő téma az öregedésbiológiai folyamatokba való betekintés, a hosszú élet titkának vizsgálata lesz az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéhez köthetően. E körben esik szó az érzékszervi öregedés kimutatására szolgáló eljárásokról, s egyebek mellett az öregedés során az agyban, valamint az izomerőben bekövetkező változásokról.

Érdekes, hasznos információk szerezhetők a vegyészetről, a vegyszerekről, a mikroszkopikus lényekről, a hullámokkal végzett konyhai kísérletekről, s arról is, hogyan befolyásolják az életünket az energiastratégiák. A táplálkozással összefüggésben érdeklődésre számot tartó témának ígérkezik a csokoládé, a "szárnyakat adó" energiaitalok, a különleges szőlőfajták és az adalékanyagok is.

A kutatók éjszakáján kiderülhet, mekkora a küzdősportos akciófilmek valóságtartalma, van-e fenntartható banki fejlődés, miért nem tudnak a matematikusok sem aranyat csinálni, mik voltak az udvari-főúri reneszánsz ételkészítés fő módozatai, s valóban olyan trendik-e a sztárok, mint amilyennek tűnnek.

Az egyetem ezek mellett éjszakai szertári találkát, botanikuskerti sétát, középkori párviadalt szervez, továbbá 16-17. századi edénytörténeti és derült idő esetén csillagászati bemutatót is tart.

Az eseményről részletes információk a www.ttk.pte.hu vagy a www.kutatokejszakaja.hu/2012/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=12 oldalon találhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.