Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 06. 11:13, péntek | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Füstölöghetnek a dohányosok

Füstölöghetnek a dohányosok

Cigi - vége a türelemnek! 20.000-től 50.000 Ft-ig terjedő büntetést szabhatnak ki a tilosban dohányzókra Baranyában is.

Bosszankodhatnak a nikotinnal élők — lejárt ugyanis az új törvény hatályba lépésétől számított három hónapos türelmi idő. Január elsejétől a törvények értelmében tilos dohányozni buszmegállókban, iskolákban, kórházakban, gyermekjóléti intézményekben, játszótereken és öt méteres körzetükben, sőt a legtöbb zárt közforgalmú helyen, így munkahelyeken, kocsmákban, éttermekben, de még a vonatokon is. A Népegészségügyi Szakigazgatási szervek ellenőrzik az új szabályok betartását, amelyek megszegése esetén továbbra is 20.000 forinttól 50.000 ezer forintig terjedő egészségvédelmi bírság szabható ki.
Az Európai Unió tagállamaiban különböző dohányzási szabályozások léteznek, hazánkban Spanyolországhoz, Olaszországhoz, vagy akár Romániához hasonlóan a teljes tiltás van érvényben. Részleges tiltás él a franciáknál, illetve németeknél, melynek értelmében elkülönített teremben, vagy levegőztető berendezéssel ellátott helységben lehet csak dohányozni. A dohányzással kapcsolatban szinte teljes szabadsággal élhetnek a szomszédos Ausztria valamint Szlovénia lakói. A kormány elrettentésül először novemberben emelt a dohány jövedéki adóján, majd februárban, és júniusban újabb emelés várható. Árakban ez a következőképpen jelenik meg: Míg tavaly októberben 600 forint környékén volt kapható egy doboz cigaretta a júniusi emelés után ez elérheti a 750 forintot. Az emelésektől húszmilliárdos bevételt várnak. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Magyarországon a tüdőrák okozza a legtöbb elhalálozást.

M.A,

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.