Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Április 06. 11:13, péntek | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Füstölöghetnek a dohányosok

Füstölöghetnek a dohányosok

Cigi - vége a türelemnek! 20.000-től 50.000 Ft-ig terjedő büntetést szabhatnak ki a tilosban dohányzókra Baranyában is.

Bosszankodhatnak a nikotinnal élők — lejárt ugyanis az új törvény hatályba lépésétől számított három hónapos türelmi idő. Január elsejétől a törvények értelmében tilos dohányozni buszmegállókban, iskolákban, kórházakban, gyermekjóléti intézményekben, játszótereken és öt méteres körzetükben, sőt a legtöbb zárt közforgalmú helyen, így munkahelyeken, kocsmákban, éttermekben, de még a vonatokon is. A Népegészségügyi Szakigazgatási szervek ellenőrzik az új szabályok betartását, amelyek megszegése esetén továbbra is 20.000 forinttól 50.000 ezer forintig terjedő egészségvédelmi bírság szabható ki.
Az Európai Unió tagállamaiban különböző dohányzási szabályozások léteznek, hazánkban Spanyolországhoz, Olaszországhoz, vagy akár Romániához hasonlóan a teljes tiltás van érvényben. Részleges tiltás él a franciáknál, illetve németeknél, melynek értelmében elkülönített teremben, vagy levegőztető berendezéssel ellátott helységben lehet csak dohányozni. A dohányzással kapcsolatban szinte teljes szabadsággal élhetnek a szomszédos Ausztria valamint Szlovénia lakói. A kormány elrettentésül először novemberben emelt a dohány jövedéki adóján, majd februárban, és júniusban újabb emelés várható. Árakban ez a következőképpen jelenik meg: Míg tavaly októberben 600 forint környékén volt kapható egy doboz cigaretta a júniusi emelés után ez elérheti a 750 forintot. Az emelésektől húszmilliárdos bevételt várnak. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Magyarországon a tüdőrák okozza a legtöbb elhalálozást.

M.A,

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 20. 07:21, szombat | Sport

Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást

Vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.