Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2012. Június 14. 06:00, csütörtök | Helyi
Forrás: DDC

Használható szemét

Használható szemét

Szelektív hulladékgyűjtési rendszert mutattak be a beremendi iskolában.

A beremendi és váci cementgyárat működtető Duna-Dráva Cement Kft. 2011-ben indította útjára a DDC Zöld Megoldás-pályázatot a siklósi és váci kistérségekben. A mindkét régióban 3 millió forint összdíjazású, környezetvédelmi célú fejlesztéseket támogató pályázaton 1,5 millió forintos támogatást nyert el az Együtt Beremendért Alapítvány, amelyet szelektív hulladékgyűjtő-szigetek kiépítésére és a környezet parkosítására fordítanak a település oktatási intézményeiben.

A 2012. június 13-án, a beremendi Általános és Zeneiskolában rendezett projektbemutatón Dobi János, projektvezető elmondta: „Az Alapítvány célja az volt, hogy a helyi intézmények és így a diákok lehetőséget kapjanak a környezettudatos életmódra, élhetőbb, zöldebb környezetet varázsolva a lakóhelyük közvetlen közelébe. Ezért számos fa és díszcserje kiültetésével parkosítottuk az általános iskola udvarát, valamint kialakítottuk a szelektív hulladékgyűjtő pontot.” Dobi János hozzátette, hogy a programot a szülők és a gyerekek is segítették, hiszen a növényeket iskolai rendezvény keretében, közösen ültették el.

A támogatásért köszönetet mondott Orsokics István, Beremend polgármestere is: „A község és a cementgyár kapcsolata több mint egy évszázadra tekint vissza és hagyományosan jó az együttműködés. Fontos, hogy nem csak munkaadóként számíthatunk a vállalatra, hanem a helyi kezdeményezések támogatójaként is.”

A pályázati program ismertetését követően, Szarkándi János, a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatója gratulált a fejlesztés megvalósításához: „Közel áll hozzánk ez a kezdeményezés, mivel a cementgyártás ma már nem képzelhető el alternatív, azaz a hagyományos tüzelőanyagokat kiváltó energiahordozók nélkül. Ezek egy részét a lakossági hulladék megfelelő előkezelését követően lehet előállítani, amelynek alapja a lokális szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Ez a fejlesztés valóban környezettudatos, mert a hulladék megfelelő elhelyezését segíti a szelektív gyűjtéssel, emellett oktatási intézményekben valósul meg, azaz a környezeti nevelést is támogatja, hozzájárulva ahhoz, hogy a fiatalok számára természetes legyen a szelektív hulladékgyűjtés és ezt otthon is elvárják szüleiktől.”

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 12. 09:12, péntek | Helyi

83-as út - Az új nyomvonalra terelik át a forgalmat Tétszentkút és Gyarmat között

Az új nyomvonalra terelik át a 83-as főút forgalmát Tétszentkút és Gyarmat között péntek délelőtt - írja a minisztérium.

2023. Június 06. 06:00, kedd | Külföld

Nagyszabású ukrán támadás meghiúsításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel - közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőre virradóra.

2023. Június 06. 06:00, kedd | Belföld

Orbán Viktor a dél-koreai parlament elnökét fogadta