Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Augusztus 05. 17:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén is pozitív eredménnyel zárhat a kiskereskedelem

Idén is pozitív eredménnyel zárhat a kiskereskedelem

Idén is pozitív eredménnyel zárhat a kiskereskedelem, amely egy rövid visszarendeződési időt követően már emelkedést mutatott, ez pedig a kormányzati intézkedéseknek is köszönhető

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggeli tájékoztatása szerint a kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakihoz képest.

Cseresnyés Péter ismertette, hogy tavaly április környékén lépte át az ezer milliárd forintot a kiskereskedelmi forgalom, idén ez már márciusban megtörtént, azonban ezt követően áprilisban visszaesés következett be a koronavírus-járvány miatt.

Az államtitkár szerint ez nem meglepő, hisz mindenki elsősorban az élelmiszeripari termékek megvásárlására fordította a figyelmét. A visszaesés májusban korrigálódott, jelentős visszarendeződés történt és a júniusi kiskereskedelmi forgalom minimális értékben meg is haladta az előző év azonos időszaki eredményét.

A kormány intézkedései között említette a cégek munkahelymegtartó támogatását, a gyed és a gyes kifizetési határidejének meghosszabbítását, a hitelmoratóriumot. Az adatok azt mutatják, hogy a visszarendeződést ezek az intézkedések segítik, és amennyiben a járványügyi helyzet nem változik, akkor sem a kiskereskedelem, sem a gazdaság nem néz majd nagyobb kihívás elé a következő időszakban - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során