Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ismét divatba jöhetnek a hostelek

Ismét divatba jöhetnek a hostelek

Az olcsó repülőjegyek miatt újra sok külföldi fiatal választhatja úticélul Magyarországot, ezért a válságot és az árversenyt túlélő hostelek tulajdonosai sokat nyerhetnek a nyári csúcsszezon alatt - írja a Világgazdaság.

Noha a Hostelling International szerint Magyarországon már éppen a keresletnek megfelelő számú minőségi ifjúsági szálláshely működik, azért nem véletlen, hogy a Wombats-csoport Bécs, Berlin és München után éppen Budapesten nyitott új, 112 szobás hostelt 1 millió eurós beruházással. A magyar főváros korántsem számít olcsó városnak, a nyári csúcsszezontól eltekintve az elmúlt években sokáig csökkent a hátizsákos turisták száma, így a kispénzű vendégek elszállásolására szakosodott vállalkozásoknak is nehézségekkel kellett szembenézniük. A Malév csődjét követő fapados-invázió miatt azonban újra egyre népszerűbbek a fiatal felnőttek körében a különféle ifjúsági szállások. A nyári főszezonban az állandóan működő házak mellett főként egyetemi kollégiumokban üzemelnek hostelek, de számos, belvárosban kialakított szállást is találni a piacon.

„Gyakran már 1000-1500 forintért is kínálnak egy-egy éjszakát” – mondta a Világgazdaságnak Erdőháti Ágnes, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnöke. Hozzátette: a különféle kuponos-bónuszos fogyasztói csoportok megállíthatatlan terjedése miatt a piaci vállalkozások árai is sokszor ehhez kénytelenek igazodni. „Sok ifjúsági szállásadó arról panaszkodik, hogy nem bírják az árversenyt. Vannak olyan szállásadók is, amelyekről úgy tudni, hogy az üzemeltetési költség alatt, a piaci ár harmadáért is hirdetnek meg szállásokat” – magyarázta Erdőháti Ágnes. Amúgy az ifjúsági szállás meglehetősen széles kategóriát ölel fel. Idetartoznak a youth hostelek, kulcsosházak, erdei iskolák, de az alacsonyabb kategóriás panziók is.

A 60 olcsó szállást és hostelt tömörítő MISZSZ tapasztalatai szerint a külföldiek aránya Budapesten 80, a Balatonnál 30-35 százalék körül lehet, a keleti országrészben elenyésző a számuk. Erdőháti Ágnes úgy látja: az olcsóbb, 10-12 ágyas szobákra is ugyanolyan nagy a kereslet, mint a 4 fős apartmanokra. Az árak 10−20 euró között alakulnak. Szerinte az ifjúsági turizmus felfutása alapvetően három fő tényezőnek köszönhető. Az első az EU bővítése és a határok eltörlése, amely egyáltalán fizikailag lehetővé tette a nyugati országokból történő ideutazást. A másik a fapados járatok terjedése, amely a karrierjük elején járó fiatalok szerény anyagi lehetőségeinek is megfelel. Harmadrészt az internet rohamos terjedése segíti, hogy a világhálóról tájékozódni lehessen, hol, milyen szállásokat lehet igénybe venni. Így nem kell akár hónapokig tervezgetni a nyaralást, és jó előre szállást foglalni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során