Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Május 01. 13:55, kedd | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Kiállítások titkos birodalma

Kiállítások titkos birodalma

Aki még nem járt a felújított Zsolnay negyedben, az nem ismeri Pécs legújabb csodáját. Az elmúlt héten a Zsolnay Fesztivál keretein belül rengeteg izgalmas program csábította a városlakókat az elvarázsolt birodalomba...

Habár meg kell jegyezni, a Zsolnay negyedbe minden különösebb program nélkül is érdemes ellátogatni, ha eddig még nem tette volna meg valaki. Főként, hogy rengeteg pécsi lakos sem tudott róla eddig, hogy mi mindent rejteget a hatalmas komplexum labirintusra emlékeztető udvara.

A török mesék hangulatát idéző udvaron csak különleges építészeti- és műalkotásokba botlik az ember, akár kortárs művekkel, akár gyönyörűen felújított Zsolnay emlékekről van szó. Emellett pedig soha nem tudhatjuk, hogy melyik épületben botlunk egy olyan kiállításba, amelyet eddig még nem fedeztünk fel.

Mindenképpen érdemes megemlíteni a Gyugyi József emlékkiállítást, illetve a Zsolnay rózsaszín korszakát bemutató termet, amelyek hosszú távon várják a látogatókat. A fesztivál kapcsán azonban az alternatív művészeti irányzatok kedvelői is találhatnak maguknak érdekességeket.

A PTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék új kiállítóhelyét, a re:public galériát április 30-án Bodó Márton underground plakátgyűjteményével avatták fel, Rejtőzés a fényben címmel. Az érdeklődőket Szijártó Zsolt, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék vezetője köszöntötte, a galériát pedigMárta István, Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg ünnepélyesen.

„Egy teljesen egyedi, az utazások alatti, éjszakai életben az utcáról és zenei rendezvényekről összegyüjtött, letépett vagy megvásárolt plakát-anyag legszebb darabjait választottuk ki, tíz év gyűjtése, szimplán az esztétikum zászlaja alatt, hogy elképzelhessük, milyen is lehetne egy olyan városi környezet, ahol szépek a reklámok, amelyek feldíszítik, s nem elcsúfítják azt.” - írta le a kiállítást a tulajdonos, Bodó Márton. Minden plakáthoz egy rövid, ám annál érdekesebb történet származik. A Japán 1100. évét ünneplő tűzijátékról tájékoztató falragasz például egy jókora botrány emlékét őrzi, a nagyszabású látványosságról ugyanis elfelejtették kielégítően tájékoztatni a lakosságot, így csak azok gyönyörködhettek benne, akik véletlenül a környéken jártak.

Tekintse meg galériánkat a Zsolnay negyedről ITT!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.