Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 20. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Komlón lakáshoz jutni

Komlón lakáshoz jutni

„2008-ban beadtam a lakásigénylésemet, de sajnos azóta csak az elutasításokat kapom...\"

"Miért van az hogy Komlón ilyen nehéz önkormányzati lakáshoz jutni azoknak akik fent is tudnák tartani és nem csak az adósságokat halmozni a városnak és saját maguknak?” – kérdezi egy elkeseredett lakos nyílt levelében a város vezetőségétől. Valóban, Komlón sajátos lakáspiaci helyzet alakult ki, amint arról már több médium is beszámolt a közelmúltban.

Egyrészt, megfigyelhető, hogy a városban százával állnak üresen a lakások, amelyeknek tulajdonosai külföldön kerestek, illetve találtak munkát maguknak. Ezeknek a tulajdonosoknak a nagy része nem szeretné kiadni az otthonát ellenőrizhetetlen távolságból, inkább rokonaira bízza, hogy ügyeljenek az ingatlan állapotára, biztonságára.

Emellett viszont százával vannak, akik újra és újra benyújtják az igényüket az önkormányzati lakások bérlésére vagy megvásárlására, nekik azonban csak szerény töredékük jár sikerrel. Nem utolsó sorban azért ilyen népszerű ez a megoldás, mert nagyon olcsó: ha az ember önkormányzati tulajdonban álló lakásra pályázatot nyer el, az ár 50%-áért vásárolhatja meg, aminek először csupán a 10%-át kell egy összegben kifizetnie.

Aki önkormányzati lakáshoz szeretne jutni, annak meg kell felelnie bizonyos szempontoknak. A bérbeadást alapvetően törvény szabályozza, de településenként más-más követelmények is lehetnek. A bérleti jogot sok esetben komlói munkahelyhez vagy több éves munkaviszonyhoz kötik, de arra is volt már példa, hogy kizárólag közalkalmazottaknak írták ki a pályázatot. Általános szabály, hogy egyének, párok és családok is csak egyetlen lakásbérletre nyújthatnak be igénylést. A pályázat hivatalos formanyomtatvánnyal történik, melyet személyesen kell kitölteni, az iratok bemutatásával. Az elbírált és továbbjutott pályázatok közül bizonyos településeken közjegyző jelenlétében sorsolják ki a nyertest, Komlón azonban az Egészségügyi és Szociális Bizottság dönti el, hogy ki költözhet be a lakásba.

A városban utoljára júniusban írtak ki pályázatot önkormányzati lakásokra, és nem egészen egy hónap állt rendelkezésre a szükséges iratok benyújtásához. Összesen hét lakásra lehetett pályázni, amelyekből négy a Kazinczy Ferenc utcában található.

A közelmúltban a képviselő testület arról hozott döntést, hogy ezután elsőbbséget élveznek azok a meglévő önkormányzatilakás-bérlők, akiknek nincs lejárt esedékességű hátralék a nevükön az önkormányzat és a szolgáltatók felé. A még kezelhető összegű hátralékot felhalmozó bérlők is pályázhatnak az esetenként alacsonyabb rezsivel járó lakásokra, ha a tartozásuk nem haladja meg a 200 000 forintot, amelynek visszafizetését legfeljebb két év alatt vállalják.

Ha valaki már hozzájutott az önkormányzati lakáshoz, az nagyon szerencsésnek mondhatja megát. A szerződéseket általában öt évre kötik, de az idő lejártával is előnyöket élvez a régi bérlő: ha az ingatlant a város eladná, elővásárlási joga van, és akár bérleti jogát is továbbörökítheti családtagjaira, ha azokat társbérlőként befoglalta a szerződésbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.