Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 24. 15:39, péntek | PR

Különleges helyen, különleges létesítményt épít a Jánosik és Társai Kft. Tokajban.

Különleges helyen, különleges létesítményt épít a Jánosik és Társai Kft. Tokajban.

A hegy lábánál, egy elhagyott andezit bányánál építik meg a Turisztikai Attrakció épületét.

A 2002-ben az UNESCO Világörökségi listájára is felvett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj, fontos turisztikai célpont. A Csurgó-völgy elhagyatott bányaterületén a közeljövőben hatalmas, 100 szobás, ötcsillagos szálloda is nyílik, a Minaro Hotel Tokaj. Ehhez kapcsolódik az Aktív Turisztikai Központ épülete. Az 1 milliárdos beruházás kivitelezését nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el Jánosik és Társai Kft. – tájékoztatott a kivitelező cég tulajdonosa Jánosik Lajos.

A létesítményben egy 400 fős rendezvényterem kap helyet, amiben gasztró élményeket kínáló 12 egységes látványkonyha is kialakításra kerül és ehhez csatlakozik egy kültéri konyha is. Az épület hasznos alapterülete 450 négyzetméter lesz. A kivitelezéshez kapcsolódik a teljes kert és táj rendezés, sziklakerttel, szikla rézsűvel, sétánnyal, összesen 3000 négyzetméteren.

A különleges helyszín egy mély félköríves katlan. Az épületnek csak a két vége látszik majd, a többi a föld alatt lesz. Helyi kövek és anyagok felhasználásával építkeznek, mert a cél a természetes környezet kialakítása. A Csurgóvölgy bányában szinte magától adódik a helyi természeti anyagokhoz visszanyúlni és újrahasználni azt. A kemény andezitet hosszú emberöltők alatt főleg alapépítésre bányászták, itt most valós kőalapul szolgál. A tervezők szándéka az volt, hogy a hatás olyan legyen, mintha a bányából kivett anyagot visszaadták volna a természetnek.

Az építkezésnél kihívás a helyhiány és a természeti erők jelenléte. Szinte minden nap esik. A löszös talaj szárazon olyan, mint a sivatagi homok, vizesen azonban korcsolyapálya. Hét-nyolc méter magas lösz- és sziklafalak veszik a körül a terepet. Alapozáskor lefelé szikla és rétegvíz található. Ebbe a környezetbe kerül be a vasbeton épület. Összesen 90 tonna betonacél és 700 köbméter beton épül be. A földmunkák során jelentős mennyiségű földet mozgatnak meg, és építenek belőlük töltést, gátat, dombokat. Az egy év alatt elkészülő beruházáson egy időben félszázan is dolgoznak. – mondta Jánosik Lajos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat