Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 27. 11:29, péntek | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Élmény és segítség rákbeteg gyerekeknek

Élmény és segítség rákbeteg gyerekeknek

Huszonkét éve támogatja a Pécsett kezelt rákbeteg gyermekeket a kiemelten közhasznú Tölösi Péter Alapítvány. Speciális programokkal és élménynapokkal is igyekeznek napfényt csempészni a kicsik életébe.

Mint azt dr. Szűcs Rozália gondozó főorvos, az alapítvány elnöke elmondta, az alapítvány célja a komplex segítségnyújtás a PTE Gyermekklinika Onkológiai Osztályán leukémiás, daganatos betegséggel kezelt és az utógondozott gyermekek és családjaik számára.

Az alapítvány támogatja a klinikán az akut ellátáshoz szükséges eszközök, műszerek és berendezések megvásárlását, illetve működteti a Magyarországon egyedülálló komplex rehabilitációs központot. 2004-ben az alapítvány, más alapítványokkal együttműködve – de legnagyobb támogatóként – felújította a klinika onkológiai osztályát. Minden évben nagyon sok pénzt fordítunk e magas színvonal megtartására, a beteg gyermekek gyógyítási körülményeinek, ellátásuk javítására, a kórházi kényelmükre. Szintén az alapítvány biztosítja az osztályon lévő és rehabilitáció alatt álló gyermekeknek a speciális gyógytornászokat, akik segítenek a betegséghez, illetve a kezeléshez igazított mozgásterápia összeállításában – mondta Sallai Adrienn.

A Nagyvárad utca 1-ben lévő rehabilitációs központban biztosítják az onkológiai utógondozást. Az aktív kezelést követően, a kórházból kikerülve, rendszeres kontrollvizsgálatokra járnak a gyerekek. Korszerű ellátást kapnak nálunk, az alapítvány vásárolt egy vérvizsgáló hematológiai automata berendezést, amelynek segíti a kezelőorvost az utánkövetésben, illetve percek alatt elkészül a vérminta elemzése. Éppen ezért – az orvosok munkáját és az azonnali döntéshelyzetet segítve – az osztályról is a rehabilitációs központba küldik a vért.

Ugyanakkor lelki támaszt is nyújtanak a gyermekeknek, a szülőknek és a testvéreknek is egy gyermekpszichiáter segítségével, a betegség idején és azt követően, a nehézségek feldolgozásához. Az élménynap is az egész család kikapcsolódását és feltöltődését szolgálja, ezeket általában Bikalra, vagy Mohácsra szervezik a beteg gyerekeknek és családjuknak. Két évvel ezelőtt szervezték meg az első élmény hétvégét, amelynek keretében a beteg gyerek és testvérei, vagy barátai töltenek bennalvással két és fél napot a központban. Itt beszélgethetnek a betegségükről, zeneterápiás foglalkozást, drámajátékot szervezünk nekik, azonban a legfontosabb a „táborlakók” számára a sikerélmény.

Különböző kiadványok megjelentetésével – Lapozgató Kisbeteg magazin, Iránytű Útmutató könyv, Iránytű- Segítő füzetek, Torna füzetek – is segítik a kórház, a betegségek, a kezelések megismertetését és elfogadását. Az alapítványi szakkönyvtárból pedig különböző könyveket ajánlanak a szülőknek, az egészségügyi dolgozóknak, illetve a segítőknek is.

A TÖLÖSI ALAPÍTVÁNYT ADÓJA 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSÁVAL IS TÁMOGATHATJA!

Az alapítvány elérhetősége:

Tölösi Péter Alapítvány
Rehabilitációs Központ
7623 Pécs, Nagyvárad u. 1.
Telefon: (72) 514-167; (72)534-829
www.tolosialapitvany.hu

tolosi.alapitvany@t-online.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 24. 07:51, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks jutott elsőként a döntőbe

A bajnokságban harmadik helyezett Paksi FC jutott elsőként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, miután kedden hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Kisvárdát.