Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 15. 06:48, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Lusta kutya – avagy sima átverés a Kopaszkutya Kettő

Lusta kutya – avagy sima átverés a Kopaszkutya Kettő

A cím nem stimmel, a műfaji meghatározás sem. Semmi. A Kopaszkutya Kettő egy átverés, DVD-extra. Mégis van egy erénye.

Egy fiktív zenekar hányattatásai a puhuló diktatúrában, egy kissé őrült, hazudozó menedzserrel az élen – volt valami bája Szomjas György harminc évvel ezelőtti játékfilmjének, a Kopaszkutyának. A zene Hobo Blues Band, a szöveg Hobo – költészet és színház a rock’n’rollban, valójában ritka attitűd. Hogy népszerűség tekintetében ez a film tett-e később jót a bandának – a lemezt Aczél elvtársék betiltották –, vagy az, hogy a közönség a szappanoperák és valóságshow-k helyett még költészetet (Vers mindenkinek) és színházi közvetítéseket sugárzó királyi tévén nevelkedett (Kőbányán is ugyanazt adta a villanypásztor), meg különben is unta a hivatalos könnyűzenét, már sosem fog kiderülni. Hobo intellektusa és az a kimódolatlan, őszinte, mindent elsöpörni akaró lendület, ami a korszak néhány zenekarára jellemző volt, ma is megkapó, nosztalgiát ébreszt.

Más nem is maradt. A Kopaszkutya Kettő nem a harminc évvel ezelőtti történet folytatása, nem is dokumentum-, inkább tévéfilm, de annak is kevés, DVD-extra, mindenféle ötlet, dramaturgia, invenció nélkül.

A Szomjas-féle diétás recept: vedd elő a HBB búcsúkoncertjéről készült DVD-t, legyen minél több zene, sláger a filmedben, aztán legyenek jelenetek a régi Kopaszkutyából, a fennmaradó részben szólaljon meg Hobo, Deák Bill és Póka Egon, és lehetőleg semmi olyat ne mondjanak, ami újdonságként hathat. Ja, és mekkora „poén” így vagy úgy, hogy a Kossuth-díj-átadó után a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök lelkesedik Hobóért. Mi van? Hozzá rajongói bevágás, meg egy fiktív ficni.

Ha jó HBB-s sztorizgatásra vágyik az ember, nézze meg a Filmmúzeum Privát rocktörténetének vonatkozó adását – jó tévés műsor. A búcsúkoncertre – ha lemaradtunk vagy kopik az emlék − ott a DVD, a Kopaszkutya meg az, ami. Aminek egyébként lett volna folytatása még a kilencvenes évek közepén, de a főszereplő, Schuster Lóránt politikai aktivitásától a többiek falra másztak, a terv dugába dőlt. Most meg Lórit egyszerűen kihagyták az emlékezésből, meg se említik.

Nem is beszélnek semmi különlegesről. A korszakot ismerjük, a HBB nehézségeit is, ebben a korban pedig illene már egy kicsit tovább tartani a „proli vagyok, nem vagyok proli” önmeghatározási dilemmán. (Különben is, ha nem szociális, de szellemi értelemben, vagy a rendezett életvitelt tekintve lehetnek prolik a Rózsadombon és élhetnek polgárok a külvárosban.) Érdekesebb lett volna, ha szembenéznek a konfliktusaikkal – ami nem csak Lórihoz fűződik, ugye. Vagy a múlttal és a jelennel. Ami pedig a dokumentumfilm műfaji meghatározást illeti: ez a mű semmit nem fedez és fed fel.

A Kopaszkutya Kettőnek mégis van egy erénye. A premiert ugyanis egy zenei klubban tartották, amely után Hobo, Bill kapitány és Egon újra egy színpadra állt. Na az egyáltalán nem volt unalmas.

(Kopaszkutya Kettő, magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2011. Rendező: Szomjas György. Forgalmazó: Vertigo Média.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére