Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Augusztus 25. 14:25, szombat | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Megáll az ész? - Türelem és pihent agy

Megáll az ész? - Türelem és pihent agy

A közelmúltban nagy felháborodást keltve járta körbe a világot az interneten egy palackba zárt kismacska képe, azzal a magyarázattal, hogy a kínaiak a bonsai mintájára a macskákat is elkezdték zsugorítani.

Mielőtt azonban az állatvédők heves nemzetközi tiltakozása megizmosodhatott volna („Nem tud mozogni!”, „Nem kap elég levegőt!”, „Hogyan végzi el a dolgát?”), kiderült, hogy csak egy ügyes fotós trükknek és egy pihent agyú ötletgazdának köszönhető az egész. A kismacskát senki nem préselte be az üvegbe, mindenki megnyugodhat.

Gyakran látunk azonban a palackba zárt hajókat, rubik kockát, bányász életképeket, amik szintén ugyanezt a nyugtalanító érzést keltik bennünk: hogyan került a hajó az üvegbe? Első ránézésre minden megfordul az ember fejében, csak az nem, hogy a művészi gonddal kivitelezett alkotást az üveg belsejében rakták össze parányi alkatrészekből, speciális eszközökkel, sok száz vagy ezer munkaóra alatt. Majd végül bedugták az üveg száját. Egy kisgyereknek – legalábbis nekem annak idején – sokkal logikusabbnak tűnt, hogy az üveget fújták ki valamiképpen a hajó köré. De mivel mindenki azt állítja, hogy nem így van, higgyük el a szakértőknek!

A műfaj elég régi, és a neve igen sokatmondó: türelemüveg. Ezzel gyakorlatilag meg is fejtettük a lényeget. Sokan először a tengerészek által készített hajós palackokkal ismerkedtünk meg, ezeket azonban vagy száz évvel megelőzték már a bányászpalackok, amelyek különböző bányász életképeket ábrázolnak. Megoszlanak a vélemények, hogy az 1600-as évek végén, vagy az 1700-as évek elején készült-e el az első darab. A Kárpát-medencében ismert első bányászpalack 1737-ből származik, Selmecbányáról.

Baranyának – hosszú bányászmúltjára való tekintettel – illik, hogy legyen saját türelemüveg készítője, és szerencsére van is Farkas Gábor nyugdíjazott komlói bányai dolgozó személyében. Farkas Gábor különleges palackjai olyan jeleneteket is ábrázolnak, amelyek a komlói bánya aknáiban zajlottak, de egyéb érdekes kordokumentumokat is találhatunk köztük: például kisfia üvegbe zárt első pár cipőjét, egy doboz cigarettát, de akadnak 1 forintos érme méretével vetekedő műalkotások is. Sőt: áramszünet esetére a villanykörtében elhelyezett gyertya! A művészúr ritkán állítja ki műveit, de ha igen, akkor mindenképpen érdemes megcsodálni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.