Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 18. 17:47, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megérkezett a szupertájfun Kínába

Megérkezett a szupertájfun Kínába

Elérte Dél-Kína területét a Rammasun nevű szupertájfun, amelynek eddig egy megerősített halálos áldozata van Hajnan szigetének Vencsuang városában. A károk súlyosak - jelentette a kínai központi televízió pénteken.

A helyenként 216 kilométeres óránkénti sebességgel érkezett trópusi ciklon nyomában a városhoz tartozó tengerparti Vengtien járásban házak sora dőlt romba, vagy veszítette el a tetejét, leszakadtak a villanyvezetékek, fák törtek ketté vagy fordultak ki gyökerestül, az utakon autók és utasaik estek a hömpölygő víz fogságába. Az eddigi egyetlen áldozatot egy összeomló épület romjai temették maguk alá. A hatóságok több segélykérő hívást kaptak, amíg volt összeköttetés.
A 600 ezres városban előzőleg a különösen veszélyeztetett térségekből 40 ezer embert költöztettek ideiglenes szállásokra. Az óvintézkedések között turisztikai látványosságokat zártak be, illetve szüneteltették a vízi és szárazföldi közlekedést. A tengerparti területekről eltanácsolták az embereket, a hullámok magassága elérheti a 13 métert is.
Hajnan tartomány lezárta két nagy repülőterét, körülbelül 250 bel- és külföldi légi járatot töröltek, aminek következtében több mint 10 ezer utas kényszerült várakozásra. Ugyancsak ideiglenesen bezártak a vasútállomások és a buszpályaudvarok. A tartományi székhelyről, Hajkouból sugárzott felvételeken az utakon úszó, félig elmerült autók végeláthatatlan tömege látható.
A tartomány egészében 210 ezer embert evakuáltak, a helyi Vöröskereszt ruhaneműt, élelmiszert, ivóvizet vitt a sátrakban, iskolákban elhelyezett lakosoknak.
A szomszédos Kuangtungban és Kuanghsziban szintén visszahívták a hajókat a kikötőbe, autópályákat zártak le, több tucat vonat, köztük szuperexpressz indulását törölték. A Kuangtung tartományi Csancsiang városában az esti órákban érkezett meg a tájfun.
A szakemberek szerint a Kínát elért idei kilencedik tájfun, a Rammasun az elmúlt négy évtized legnagyobb erejű trópusi ciklonja. A Fülöp-szigeteken legalább 64 ember haláláért felelős. Kína négy tartományi jogú régiójában várhatóan még egy-másfél napig időzik, majd Vietnam felé halad tovább.

Címkék: Kína-időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése