Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 30. 06:50, hétfő | Helyi sport
Forrás: OnlinePécs

Mi is az a pétanque?

Mi is az a pétanque?

Ha az ember katona, bizony sokat kell unatkoznia. Különösen, ha éppen békeidő van, de két ütközet között is előfordulhat, hogy az egyenruhások nem tudják mivel elütni az idejüket.

Ez lehet az egyik oka, hogy a múlt században a franciaországi hadseregben olyan népszerűvé váltak a különböző golyós játékok. Ezekhez nem kell sok minden, nem kell nagy tér, és nem bonyolult az elsajátításuk sem. Egy jó játék pedig alkalmasint nem csak az izmokat, hanem az agyat is megtornáztatja egy kicsit, ami a kaszárnya egyhangú szürkeségében kifejezetten üdítő.

A pétanque kialakulását egy lebénult lábú katonához, Jules Le Noirhoz kötik. A történet szerint az addig különféle játékokban jeleskedő férfi lebénulva nem tudta tíz méternél messzebbre hajítani a golyót, ezért kénytelen volt egy olyan játékot kitalálni, ami mindössze ekkora területen zajlik. Egyébként maga a játék neve is a „mozdulatlan lábak” kifejezésből ered.

A pétanque-ot több fémgolyóval játsszák, amelyek átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 80 milliméter. Az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi”, anyaga viszont fa vagy műanyag, átmérője 30 milliméter. A fémgolyókon a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák vannak bevésve: így lehet eldönteni, hogy melyik melyik csapathoz tartozik. A pálya vízszintes, nagysága tetszés szerinti lehet, de nemzetközi és országos bajnokságban 15 méter hosszú és 4 méter széles, más versenyeken legalább 13 méter, szélesség 3 méter.

A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. Ezután következik a fémgolyók dobálása. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat (vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz.

Címkék: játék, pétanque, Sport

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak