Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 14. 10:04, szombat | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Mi lesz a cseresznyénkkel? - Jelentős fagykárok

Mi lesz a cseresznyénkkel? - Jelentős fagykárok

A húsvéti hidegbetörés következtében éjszaka több napon át fagypont alatt volt a hőmérséklet Baranyában. Az éppen virágba boruló gyümölcsfák megsínylették a mínusz 2-5 fokos hideget.

A legnagyobb baranyai gyümölcsültetvényen Danitz pusztán súlyos károk érték a cseresznyést, az idei termés ott szinte teljesen megsemmisült.

Az országban az alacsonyan fekvő területeken lévő gyümölcsösöket máshol is megtizedelte a komoly fagy. Sajnos lehet, hogy idén csak ábrándozhatunk a ropogós cseresznyéről, vagy horribilis összeget fizethetünk érte, ha kedvünk támad csemegézni.

A cseresznye fogyasztása pedig kifejezetten ajánlott, hiszen jelentős C vitamin forrás, de igen magas az A, valamint B1, B2 és B6 vitamintartalma is. Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, káliumot, kálciumot, foszfort és vasat rejt. Kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, így szervezetbe való bevitele gyermekek részére különösen előnyös. Termését gyógynövényként is hasznosítják, vízhajtó, méregtelenítő teát készítenek belőle. Ízletes gyümölcse mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert. A japán szakura, azaz cseresznyevirág nemzeti szimbólum, amit az évente tartott hanami fesztiválokon ünnepelnek.

M.A.

Címkék: Baranya, cseresznye, fagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.