Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 09. 06:28, hétfő | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Napozás: boldogsághormon mértékkel!

Napozás: boldogsághormon mértékkel!

Tombol a jó idő, nincs is jobb szórakozása az egész család számára, mint élvezni a nyári napsugarakat, strandolni, nyaralni. A mértékletes napozásnak számos előnye van, de túlzásba vinni természetesen ezt sem szabad.

A Föld legfontosabb energiaforrása a Nap. A napsugárzást két részre oszthatjuk: a légkör határán látható fénytartományra, az ibolyántúli sugárzásra, valamint a nem látható infravörös (hő-) sugárzásra.
A napsugárzásra való érzékenységünket leginkább a bőrünk alapszíne, a szem-és hajszínünk határozza meg. Általános szabály az, hogy minél világosabb a bőrünk színe, annál nagyobb veszélyt jelent számunkra az UV sugárzás, és ezért a javasolt általános tanácsok betartása különösen indokolt.

Mivel a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, ezért az ultraviola-sugárzást is könnyebben átengedi. Ennek oka, hogy a bababőrt nem védi savköpeny, ezért semleges kémhatású, így kevésbé ellenálló a gombákkal, baktériumokkal és más fertőzésekkel szemben. Továbbá nem termeli a melanin nevű festékanyagot, mely megvédi bőrünket a napsugarakkal szemben és a barna bőrszínt képezi napozás után.

A leégést nem a meleg érzetét keltő infravörös sugarak, hanem a veszélyes UV sugarak keltik. Ezért szabadtéri tevékenységek közben is észrevétlenül le tudunk égni. A napvédő krémeket azért találták ki, hogy védjük magunkat arra az időre, míg elkerülhetetlen a napon tartózkodásunk. A helyes napvédő alkalmazás következtében lesz megfelelő védelmünk. Mivel a gyerekek különösen sokat szeretnek a szabadban tartózkodni, ezért a bőrük védelmére különösen fontos odafigyelni.
Azt se felejtsük el, hogy a víz a rávetődő fényt akár 90-100 százalékban is visszaverheti, így a sugárzás ereje akár meg is duplázódhat. Nem véletlen az sem, hogy a vízben a legkönnyebb leégni, hiszen a napsugárzás kb. 95 százaléka behatol a vízbe, és még 3 méter mélyen is jelen van az UV sugárzás 50 százaléka.

Napozás előtt érdemes figyelembe venni a következő tanácsokat:

• A legjobb lenne, ha a gyermekünket három éves korig nem tennénk ki közvetlen napsütésnek, de ez azt hiszem szinte lehetetlen megvalósítani. A baba egy éves koráig való védelem, illetve árnyékban tartózkodás viszont megoldható és tanácsos is, hiszen a kisbabák tíz perc alatt le tudnak égni.
• A nyaralás elején érdemes magasabb faktorszámú napozókrémet. vagy olajat használnunk, később elég a kisebb (15) faktorszámú is.
• Ha a babát újra bekenjük, nem sokszorozható a faktorszám! Két óra után azonban általában veszít a hatékonyságából, ezért kétóránként érdemes újból bekenni a babát.
(A faktorszám azt mutatja meg, hogy a bőr nap elleni természetes védelme hányszorosára nőtt. Ha a csemete 10 perc alatt leégne, akkor a 25 faktoros napolajjal 250 percig maradhat a napon.)
• Legegyszerűbb, ha vízpartra való indulás előtt bekenjük magunkat és a kisbabát is, ugyanis a napolaj felszívódásához húsz perc szükséges. Így a védőhatás a bőrünkön fog jelentkezni, nem a víz felszínén fogjuk viszontlátni a napozókrémet, szennyezve vele a környezetet.
• Az állandó védelem érdekében érdemes fürdőzés után újra kencézni a kicsi bőrét.
• Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre is!
• Fontos és hasznos kellék a sapkaviselet (kendő, kalap), mely megvédi a gyermek fejét a leégéstől és a szemet érő sugárzástól.
• Napozás utáni hidratálásról se feledkezzünk meg. Nyugtató hatású krémmel érdemes kezelni a baba bőrét. Nagyobb fokú égés esetén érdemes orvoshoz fordulni.
A napfény jótékony hatásairól sem szabad elfelejtkezni. Fontos szerepe van gyermekeknél az angolkór kialakulása elleni harcban, felnőtteknél a csontlágyulás és csontritkulás kialakulása ellen hatékony gyógyír. A napfény hatására erősödik az immunrendszer, "boldogsághormon", tudományos nevén szerotonin és D-vitamin termelődik, jelentősen javulnak az ekcémás, allergiás bőrtünetek.

galiga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.