Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 02. 11:31, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Negyvenöt embert nyomtak agyon az illegális bevándorlókkal teli, olasz partokhoz tartó hajón

Negyvenöt embert nyomtak agyon az illegális bevándorlókkal teli, olasz partokhoz tartó hajón

Negyvenötre emelkedett a halottak száma az Észak-Afrika és Olaszország között történt újabb bevándorlási tragédiában - jelentették szerdán a szicíliai Pozzallo hatóságai, ahol az illegális bevándorlókat szállító halászbárka kikötött.

A halálos áldozatok között nincs gyermek, feltételezések szerint valamennyien a közép-afrikai térségből származnak.
A holttesteket orvosi szakértői vizsgálatnak vetik alá a halálozási ok pontos megállapítására. Az olasz hatóságok eddigi információi szerint az áldozatokat társaik agyonnyomták a hajón. Halálukat fulladás okozta.
Az illegális bevándorlókkal teli halászhajót az olasz haditengerészet hajói még hétfőn vették észre, miközben az észak-afrikai és olasz partok között sodródott. Az első hírek harminc halottról szóltak.
A Líbiából pénteken indult hajón hatszázan szorongtak, kétszer többen, mint ahány személyt szállíthatott volna a bárka. A halottak mindannyian a halászhajó üzemen kívüli hűtőkamrájába szorultak, ahol sem mozogni, se pedig igazából levegőt venni sem tudtak.
A Ragusa közeli Pozzallo polgármestere bejelentette, hogy ennyi halottat nem tud egyszerre eltemetni, mivel a kisváros temetőjében nincsen elég hely.
Az Afrika és Olaszország közötti Mare Nostrum olasz katonai-humanitárius misszió hadihajói szerdán reggel egy újabb illegális bevándorlókkal teli hajót értek utol a szicíliai vizeken. Ezt is kikötőbe kísérik.
Idén június végéig több mint 61 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. Közülük több mint 53 ezer Szicília partjainál kötött ki. A bevándorlók többsége eritreai és szíriai volt. 2008-tól több mint 231 ezer bevándorló érkezett Itáliába, közülük több mint kétszázezren Szicíliába. Az utóbbi hét évben a szicíliai csatorna vizein a becslések szerint közel hatezer bevándorló veszítette életét - közölte az olasz sajtó a római belügyminisztérium és a Szent Egyed közösség adatait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése