Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Április 14. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno / Magyar Nemzet

Nem éri majd meg leválni a távhőről?

Nem éri majd meg leválni a távhőről?

Előfordulhat, hogy a távhőről leváló háztartásoknak tovább kell majd fizetniük a meglévő vezetékek után – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában arról ír, hogy információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által a piaci szereplőknek bemutatott távhőfejlesztési cselekvési terv koncepciójának a leválás újraszabályozása is eleme lehet. Az elképzelés mögött az állhat – írja a Magyar Nemzet –, hogy a leválásokkal a távfűtés állandó költségei (amelyek a vezetékek használatából adódnak) megmaradnak, viszont kevesebb fogyasztó között kell azokat elosztani, tehát egy főre nagyobb összeg jut.

A koncepció hangsúlyos eleme a kisvárosok, illetve falvak távhővel való ellátása, valamint a jelenleginél több intézményi fogyasztó bekapcsolása a rendszerbe. A terv szerint ezzel a lépéssel az energiahatékonysági beruházások által kieső eladható hőmennyiség is pótolható lenne. A lap információi szerint az NFM áttekintené a távfűtés kedvezményes áfakulcsát is, és összehangolná azt a támogatási rendszerrel, ami akár azt is jelentheti, hogy nem marad az öt százalékos forgalmi adó.

A tárca bemutatta az erőmű-fejlesztési cselekvési terv elképzelését is. Ebben a legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy a tervezet alapján a minisztérium szabályozni kívánja az erőművek tulajdonváltási és leállítási folyamatát. A tervezet összességében az atom-, a megújuló és a szénből termelt energiára alapoz, miközben a földgáz jelenlegi dominanciájának fennmaradását vetíti előre. A két koncepció szakmai vitája után alakul majd ki az NFM végleges álláspontja, amelyet ezután még a kormánynak is el kell fogadnia – hangsúlyozza a lap.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során