Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Október 20. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát.

A célkitűzés teljesítése érdekében a helyi hatóságoknak növelniük kell az oltópontok számát, amelyeken olyan munkarendet kell bevezetni, amely "kényelmes a lakosság számára".

Az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adatai szerint egy nap alatt 538-an haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány tavaly márciusi kitörése óta.

A mostani előtt április 7-én jegyezték fel a legtöbb elhunytat, 481-et. Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt héten a halálozási arány 17 százalékkal nőtt az országban és átlagosan egy nap alatt 300-an hunytak el. Előrejelzése szerint a következő időszakban nőni fog a kórházi ellátásra szorulók és az újonnan megfertőződöttek napi száma is, utóbbi egy-két nap alatt elérheti a 20 500-at, ami szintén meghaladja majd az eddig mért legnagyobb értéket. Megjegyezte ugyanakkor: mind az elhunytak, mind a fertőzöttek számának emelkedésében szerepet játszik az is, hogy az elmúlt hét végén négy munkaszüneti nap volt egymás után, és az akkor mért adatok egy része csak most jelent meg a statisztikában.

A szakértő prognózisa szerint a betegség szövődményeiben elhunytak száma Ukrajnában az év végére optimista becsléssel is eléri a 68 ezret, de legrosszabb esetben akár 92 ezerre is felmehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ICTV-nek adott interjújában nem zárta ki, hogy országos zárlatot lesznek kénytelenek bevezetni, ugyanakkor leszögezte, hogy ő ezt nem szeretné. "Teljes mértékben ellenzem a zárlat bevezetését a gazdaság miatt" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy ennek "egyetlen alternatívája van: a védőoltás felvétele". "Az utolsó pillanatban fogjuk támogatni a zárlat bevezetését" - tette hozzá.

Ukrajnában keddre 15 579-cel 2 660 273-ra nőtt az azonosított új fertőzöttek száma. A növekmény több mint hatezerrel haladja meg az előző napiét. Az elhunytaké az 538 áldozattal 61 348-ra, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 261 731-re emelkedett. Az elmúlt napban 2852 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 573 564-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 492 196-an még csak az oltás első adagját vették fel. Hétfőn 193 069 embert oltottak be az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése