Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Október 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán szerint az elnöki rendszer jobb lenne

Orbán szerint az elnöki rendszer jobb lenne

Felelőtlenség volna most Magyarországon bevezetni az eurót, az elnöki rendszer pedig alkalmasabb a reformok végrehajtására, mint a parlamentáris – nyilatkozta a német a Handelsblatt üzleti lapnak adott interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnök csütörtökön Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral. Martonyi János külügyminiszter hangsúlyozza, a magyar demokráciát nem fenyegeti veszély.

Az euróövezet jelenlegi helyzetében felelőtlenség volna bevezetni az eurót Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a német lap újságírójának. Orbán elismerte, az EU-tagság ugyan az euró bevezetésére kötelez, 'de a csatlakozási szerződés aláírásakor az euróövezet még egészen más képet mutatott' mint most, ezért a csatlakozás a valutaunióhoz már nem lehet automatikus kötelezettség.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az euróövezeti válság szerinte tartós marad és legkésőbb öt év múlva vezetési válsággá terebélyesedik. 'Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer' - tette hozzá Orbán Viktor a Handelsblattnak.

Orbán egyébként csütörtökön, Berlinben találkozott a német kancellárral. A hivatalos tájékoztatás szerint a találkozó középpontjában 'a kétoldalú kapcsolatok és az euróövezet helyzete állnak', további témák pedig 'a két ország belpolitikai fejleményei és regionális kérdések' voltak. A német kormányszóvivő - ugyanakkor korábban jelezte, figyelemmel követik a magyar parlamenti kisebbség helyzetét - a kétharmados magyar kabinetnek pedig demokratikus kötelezettségei és felelősségei is vannak az ellenzékkel szemben.

Orbán mellett Martonyi János külügyminiszter is nyilatkozott a német sajtónak: a dpa hírügynökségnek kifejtette, Magyarországon a demokrácia működik, és nem fenyegeti semmilyen veszély, 'az igazságszolgáltatás független, a sajtó szabad'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal