Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 06. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Pécsett a külügyminiszter - EU-ról, arabokról, határon túli magyarokról nyilatkozott Martonyi

Pécsett a külügyminiszter - EU-ról, arabokról, határon túli magyarokról nyilatkozott Martonyi

A Pécsi Tudományegyetem vendégeként a külügyminiszter a kényes kérdésekre is megpróbált válaszolni a Tudásközpontban tartott előadása után.

Határon túli magyarok az EU-ban

Március 6-án kedd este Martonyi János tartott teltházas előadást a Tudásközpontban a magyar külpolitika jelenéről és jövőjéről. A külügyminiszter Bódis József rektor meghívására, a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Szabadegyetemének első vendégeként érkezett a városba. Előadásában felvázolta a magyar külpolitika legfontosabb elemeit, melyek közül leginkább a határon túli magyarok helyzetét és az Európai Unió folyamatos bővülésének támogatását emelte ki. Mint azt elmondta, a két kérdés szorosan összefügg, hiszen ha a velünk szomszédos országok felvételt nyernek az Unióba, az jelentősen megkönnyíti majd a határon innen és túl élő magyarok utazását, munkavállalását, kapcsolattartását.

Az arab szál

A külügyminiszter elismerte, hogy a fiideszes képviselők Dubai-i látogatásainak hátterében az áll, hogy a magyar kormány nyitni akar az arab világ felé. Az öbölmenti országokat fontos kereskedelmi partnernek tekintik, melyeknek piacán többek között a magyar vízgazdálkodás és egészségipar eredményeiből remélnek hasznot húzni. "Erősíteni akarjuk a kereskedelmi-, gazdasági és lehetőség szerint pénzügyi kapcsolatokat is." A külügyminiszter azt is megjegyezte, szívesen értékesítenének államkötvényeket az említett országok számára. az arab tavaszra a közelmúlt egyik legfontosabb és legváratlanabb eseményeként emlékezett, ami döntően befolyásolja Európa sorsát is. "Ötven-hatvan éve fennálló szekuláris doktatúrák megdőltek, - fogalmazott - ez bizonyos szempontból felemelő, bizonyos szempontból viszont aggasztó."

Egyetemisták kérdeztek

A külügyminiszter személyes élményeit is megosztotta a hallgatókkal a közelmúltban lezajlott Horvátország EU-tagságával kapcsolatos tárgyalásokról, amelyeken a magyaroknak jelentős szerepük volt abban, hogy Horvátország elnyerhette a tagjelölti státuszt. Az előadás után Martonyi János a közönség kérdéseire is válaszolt: elmondta, hogy a kormány tagjai igyekeznek minél jobb gazdasági kapcsolatot létrehozni az arab országokkal, a magyar külpolitika Putyin újraválasztása után is változatlanul oroszbarát marad, egy afgán nemzetiségű egyetemi hallgató kérdésére reagálva pedig kifejtette, hogy helyesli az afganisztáni kivonulást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.