Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Március 06. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Pécsett a külügyminiszter - EU-ról, arabokról, határon túli magyarokról nyilatkozott Martonyi

Pécsett a külügyminiszter - EU-ról, arabokról, határon túli magyarokról nyilatkozott Martonyi

A Pécsi Tudományegyetem vendégeként a külügyminiszter a kényes kérdésekre is megpróbált válaszolni a Tudásközpontban tartott előadása után.

Határon túli magyarok az EU-ban

Március 6-án kedd este Martonyi János tartott teltházas előadást a Tudásközpontban a magyar külpolitika jelenéről és jövőjéről. A külügyminiszter Bódis József rektor meghívására, a Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Szabadegyetemének első vendégeként érkezett a városba. Előadásában felvázolta a magyar külpolitika legfontosabb elemeit, melyek közül leginkább a határon túli magyarok helyzetét és az Európai Unió folyamatos bővülésének támogatását emelte ki. Mint azt elmondta, a két kérdés szorosan összefügg, hiszen ha a velünk szomszédos országok felvételt nyernek az Unióba, az jelentősen megkönnyíti majd a határon innen és túl élő magyarok utazását, munkavállalását, kapcsolattartását.

Az arab szál

A külügyminiszter elismerte, hogy a fiideszes képviselők Dubai-i látogatásainak hátterében az áll, hogy a magyar kormány nyitni akar az arab világ felé. Az öbölmenti országokat fontos kereskedelmi partnernek tekintik, melyeknek piacán többek között a magyar vízgazdálkodás és egészségipar eredményeiből remélnek hasznot húzni. "Erősíteni akarjuk a kereskedelmi-, gazdasági és lehetőség szerint pénzügyi kapcsolatokat is." A külügyminiszter azt is megjegyezte, szívesen értékesítenének államkötvényeket az említett országok számára. az arab tavaszra a közelmúlt egyik legfontosabb és legváratlanabb eseményeként emlékezett, ami döntően befolyásolja Európa sorsát is. "Ötven-hatvan éve fennálló szekuláris doktatúrák megdőltek, - fogalmazott - ez bizonyos szempontból felemelő, bizonyos szempontból viszont aggasztó."

Egyetemisták kérdeztek

A külügyminiszter személyes élményeit is megosztotta a hallgatókkal a közelmúltban lezajlott Horvátország EU-tagságával kapcsolatos tárgyalásokról, amelyeken a magyaroknak jelentős szerepük volt abban, hogy Horvátország elnyerhette a tagjelölti státuszt. Az előadás után Martonyi János a közönség kérdéseire is válaszolt: elmondta, hogy a kormány tagjai igyekeznek minél jobb gazdasági kapcsolatot létrehozni az arab országokkal, a magyar külpolitika Putyin újraválasztása után is változatlanul oroszbarát marad, egy afgán nemzetiségű egyetemi hallgató kérdésére reagálva pedig kifejtette, hogy helyesli az afganisztáni kivonulást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 20. 07:21, szombat | Sport

Vasárnap rendezik a Balaton-átúszást

Vasárnap rendezik meg a szombatra tervezett, Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 20. 07:19, szombat | Belföld

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő.