Városlista
2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2012. Március 28. 13:43, szerda | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Schmitt Pál nem mond le, Dr. Kárpáti András a magyar tudományt félti

Schmitt Pál nem mond le, Dr. Kárpáti András a magyar tudományt félti

A pécsi egyetemi tanár tiltakozik a Schmitt Pál ügyét tárgyaló bizottság döntése ellen.

Nem bírál többet

Egy Facebook bejegyzésben tette közzé a Pécsi Tudományegyetem Klasszika-Filológia tanszékvezető-helyettese, hogy nem vállalja többé szakdolgozatok, doktorik és TDK dolgozatok bírálását, tekintettel a Schmitt Pál plágiumügyét vizsgáló bizottság legújabb döntésére.

Az egyetem a felelős

A bizottság véleménye szerint ugyanis nem Schmitt Pál a felelős azért, hogy dolgozata nem eredeti munka, hanem annak 180 oldala egy, a bírálat idején még nem publikált, mindössze egy-két kézirati példányban létező mű fordítása. Tegyük hozzá, nyilván a fordítást sem Schmitt Pál végezte személyesen. A Semmelweis Egyetem (SE) által felkért testület jelentése szerint a doktori eljárás - hiányosságokkal ugyan - de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A bizottság konkrétan az egyetemet teszi felelőssé azért, hogy "nem tárta fel" a dolgozat születésének körülményeit. Arról nem nyilatkoztak, hogy ez miként lett volna lehetséges, ha a bolgár szerző még nem tette közzé alkotását. Dr. Bazsa György, az akkreditációs bizottság korábbi elnöke bátortalannak nevezte a döntést.

Dr. Kárpáti nem akar nyomozni

"Minden nem publikált disszertációt nem ismerhetek. Nyomozást pedig nem vállalok. Ezért semmit nem bírálok el mától. Ha sokan nem bírálunk, akkor a magyar tudományos életnek vége. Bár lehet, hogy enélkül is" - írja a döntéssel kapcsolatban Dr. Kárpáti András a Facebook-on. Dr. Nádor Judit képzőművész, aki a Pécsi Tudományegyetemen szerezte doktoriját, a hír hallatán kijelentette, hogy legszívesebben visszaadná a címet.

A köztársasági elnök elégedett

Schmitt Pál az MTI Hírcentrum tudósítójának adott interjújában "egyfajta elégtétel"-nek nevezte a bizottság föntését. A nyilatkozat az m1 Déli Híradójában és az MR1 Kossuth Rádió Déli krónikájában is elhangzott szerdán. A köztársasági elnök elmondta, hogy egy pillanatig sem fordult meg a fejében a lemondás gondolata, már csak azért sem, mert nem a tudományos fokozata, hanem "egyéb kvalitásai miatt" választották meg erre a posztra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Október 21. 12:08, hétfő | PR

Már tizenévesen elkezd befektetni és megtakarítani a Z generáció

óriásit ugrott a felelős alapok kezelt vagyona