Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Augusztus 06. 08:00, hétfő | Helyi sport
Forrás: OnlinePécs

Támogatás a sportnak, nyereség a vállalatnak - Tao

Támogatás a sportnak, nyereség a vállalatnak - Tao

A Tao rendszerével vállalatok úgy támogathatják a látvány csapatsportokat, hogy ez közben számukra is anyagi nyereséget jelent. Cikkünk segít áttekinteni a bonyolult szabályzatot!

A tavalyi évben az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket (Tao). A 2011-ben bevezetett, a sport támogatását szolgálni hivatott kedvezményről az EB is pozitívan nyilatkozott, azt az unió számára teljes mértékben elfogadhatónak, közérdekű célokat szolgálónak találta.

A 2011. évi LXXXII. törvény és a Kormány 107/2011. (VI.30.) számú rendelete szerint a támogató vállalatok társasági-adó alapjának terhére olyan sportszervezeteknek (sportegyesület vagy sportvállalkozás) adhatnak támogatást, amelyek országos szövetségi tagok és részt vesznek az országos versenyrendszerben.

A 2011. június 28-án elfogadott törvénymódosítás alapján a többségében nem állami tulajdonban lévő (önkormányzati tulajdonú vállalat adhat támogatást) - társasági adó hatálya alá tartozó - vállalatok társasági adójukból támogathatják az öt kiemelt látványsportban (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vizilabda, jégkorong) érintett sportszervezeteket, sportköztestületeket, sportiskolákat, szakszövetségeket.

Feltétele a nyereséges működés, a pozitív adóalap és a keletkező társasági adó (nyereségadó) fizetési kötelezettség. Idén az alapítványok és az amatőr klubok közvetlenül is igénybe vehetik a versenyeztetési költségek támogatását.
Az új támogatás által több tíz milliárdos plusz bevételhez juthattak és juthatnak azok a sportágak, amelyek együtt, a hazai igazolt játékos szám több mint 70 százalékát adják. A gazdasági válság idején - egyéni szponzorok hiányában - ez nagyon nagy segítséget jelenthet, a sokszor komoly anyagi gondokkal küzdő egyesületeknek.

A kedvezményezettek továbbra is utánpótlás-nevelési, versenyeztetési feladataik ellátására, tárgyi eszköz beruházásra/felújításra (ideértve az infrastruktúra-fejlesztéseket is), személyi jellegű ráfordításokra valamint képzési költségek finanszírozására fordíthatják a pályázati úton nyert összeget. Csak olyan adóalanyok jogosultak a kedvezményre, amelyek köztartozásmentes adózónak minősülnek.
A sportot támogató Tao kedvezmények igénybevételéhez nélkülözhetetlen sportfejlesztési programokat minden évben március 1. és április 30. közötti időszakban lehet benyújtani.

Míg 2011-ben a nemzetgazdasági, illetve a nemzeti erőforrás miniszter jóváhagyásához kötött támogatás mértéke 500 millió forint volt, úgy egy módosulás értelmében idén 300 millió forint az értékhatár.

A vállalat által nyújtott közvetett támogatás, mely a társasági adófizetési kötelezettség 70%-áig adható, egyaránt adóalap- és adócsökkentő tétel. A közvetlen adócsökkentő hatása miatt a következő évi adóelőleg összegét is lényegesen csökkenti. Más nyereségadó kedvezményekkel - a 70%-os határ betartása mellett - összevonható.
Arra a kérdésre tehát, hogy miért éri meg a vállaltnak felajánlani a támogatást, azt válaszolhatjuk, hogy a támogatás adóalap és adócsökkentő hatása az adózás utáni eredményt növeli, és a következő évi adóelőleg fizetési kötelezettséget jelentős mértékben csökkenti.Összefoglalva: 100% + 19% (10%) megtérülés a támogató vállalatnak! (Ha a vállalat 19%-os nyereségadókulcsba tartozik.)

A Tao rendszerében a források felhasználását továbbra is egy szigorú befogadási és ellenőrzési mechanizmus követi. A közigazgatás szervezeti rendszerében három szakaszból álló ellenőrzési és monitoring rendszer működik.
A látvány-csapatsportok támogatásához kapcsolódó támogatási igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló előírások is szigorúan meghatározottak.

A záró elszámolást a támogatási időszak utolsó napját – 2012. június 30. – követően 30 napon belül kell az ellenőrző szervhez benyújtani. Tehát ez a határidő július 30-án lejárt. A komoly kihívást jelentő feladatot elvégzők örülhetnek a megérdemelt támogatásnak, akik viszont nem tartják be a határidőt, súlyos visszafizetési kötelezettség elé nézhetnek.

A törvényjavaslat elfogadásával biztosítható az az eredeti jogalkotói szándék, hogy a sportcélú ingatlanra irányuló beruházások, felújítások és fejlesztések egyértelműen – a törvényben előírt - infrastruktúra-fejlesztések követelményrendszerének feleljenek meg.

galiga

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak