Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 02. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Több mint ötszáz résztvevőt várnak a XVIII. Gyermek Várostromra Sümegen

Több mint ötszáz résztvevőt várnak a XVIII. Gyermek Várostromra Sümegen

Több mint ötszáz jelmezes résztvevőt várnak a XVIII. Gyermek Várostromra Sümegen, a felsőtagozatosoknak rendezett történelmi játékot május 6-án rendezik a várban - tájékoztatta a rendezvény főszervezője az MTI-t.

Németh Zoltán, a sümegi Ramasetter Vince Általános Iskola népművelője elmondta, hogy a megmérettetésre húsz csapat jelentkezett. A többi között Szederkény, Ják, Ukk, Balatonfüred, Ajka, Tapolca, Tótvázsony, Nagyvázsony felsőtagozatosai mellett lesznek diákok a szlovákiai Lakszállásról is.
A történelmi játékra a Sümegi várat ostromoló csapatoknak a középkor és a lovagkor történelméből kell felkészülniük, főbb témakörök Bocskai és a hajdúk, Zrínyi, a költő és hadvezér, Sümeg és a barokk. A támadóknak az elméleti kérdések mellett meg kell birkózniuk az akadályverseny feladataival is; a gyakorlati feladatok között íjászat, ágyúgolyódobás, sebesültszállítás, ostromfutás lesz.
Az egész napos programsorozat május 6-án reggel a résztvevők korhű jelmezes felvonulással veszi kezdetét, majd a Kisfaludy-kert lovagi arénájában a vitézek és várkisasszonyok köszöntik a résztvevőket. A csapatok tábort vernek a sümegi várban, a verseny lovagi tornával és eredményhirdetéssel zárul.
Az interaktív történelmi napra - amelyet már 18 éve rendeznek meg Sümegen - osztályközösségek jelentkezését várják, a részletes program az intézmény honlapján olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során