Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 07. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Visszaváltási hullám indult

Visszaváltási hullám indult

Szeptemberben 22 milliárd forintnyi, devizában denominált befektetési jegyet váltott vissza a lakosság.

A múlt hónapban főleg az alacsony kockázatú pénzpiaci termékek körében volt nagy átrendeződés a hazai alappiacon, ezek egy részéből milliárdok távoztak, máshová milliárdok áramlottak be. Az egy hónap alatt hét százalékkal dráguló euró és 13 százalékkal emelkedő dollár, úgy tűnik, tömeges visszaváltási hullámot indukált a kisbefektetők körében, mert számos eurós és dolláros alap tőkéje erősen csökkent, gyakorlatilag mindegyik banknál. Ráadásul kisebb lépésekben, napról napra, nem nagy ugrásokkal, ami azt jelzi, hogy intézményi befektetők keze nem vagy csak kismértékben volt benne a dologban.

A Napi Gazdaság számításai szerint összesen 22 milliárd forint értékű devizát vettek ki főleg pénzpiaci devizaalapokból szeptemberben, ebből 14,1 milliárd jutott az euróra, 7,2 a dollárra. Eközben viszont a forintban jegyzett alapokba 17,6 milliárd forintot fektettek, elképzelhető tehát, ha nem is vehető biztosra, hogy a deviza egy részét forintra váltották és újra befektették.Az egész alapszektor tőkéje összességében nem változott jelentősen, a Bamosz adatbázisában szereplő alapokból számítások szerint 4,3 milliárd forintot vontak ki, jóval kevesebbet, mint az előző hónapokban.

A legtöbb friss befektetés, közel 15 milliárd forint a bankbetétekbe fektető likviditási alapokba ment (komoly szerepe volt ebben az OTP ilyen termékének), az azokhoz nagyon hasonló, de rövid lejáratú állampapírokba fektető pénzpiaci alapokból viszont csaknem nyolcmilliárd forint távozott.Továbbra is igen népszerűek a szuperkockázatos, hedge fund-szerűen működő származtatott alapok, újabb 4,3 milliárd forint friss tőkéhez jutottak, biztosan nem függetlenül attól, hogy egy részük jól vészelte át a nyár végi árzuhanásokat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére