Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 27. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: MTI

EM: nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen

EM: nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen

Nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön az MTI-vel.

A szaktárca közleményében emlékeztettek arra, hogy a nemzetközi energiaválság okozta ellátási bizonytalanságok miatt egy tavalyi kormányrendelet előírta, hogy a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények helyiségei legfeljebb 18 fokos léghőmérsékletig fűthetők fel.

A jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben a korlátozás további fenntartása nem indokolt. A kapcsolódó rendelkezéseket ezért az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatával összhangban hatályon kívül helyezi a kormány. Az idei fűtési szezonban így az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók a helyiségek hőmérsékletére - írták.

A 18 fokos korlátozást kormányzati költségvetési szervekre, állami gazdasági társaságokra vezették be múlt télen. A veszélyhelyzeti szabály nem terjedt ki az egészségügyi, bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekre, bölcsődékre. A 14. életévüket be nem töltött gyermekeket is gondozó köznevelési intézményekben pedig legalább a 20 fokot el kellett érnie a léghőmérsékletnek - idézték fel a közleményben.

Az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedéseknek és az enyhe időjárásnak köszönhetően negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Áprilisban így magas szintről kezdődhetett meg a tárolók feltöltése. A hazai gáztárolók töltöttsége már meghaladja a 97 százalékot. A rendelkezésre álló készletmennyiség a tavalyelőtti lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát, az éves teljes felhasználás közel kétharmadát fedezi. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, az ellátás biztonságát a belföldi kitermelés is erősíti - hangsúlyozták.

A veszélyhelyzeti rendelkezések hatályon kívül helyezésével az érintett intézmények fűtésére ismét az általános munkavédelmi szabályokat kell alkalmazni. Ezek szerint a hideg évszakban a szellemi munkát végzők esetében 20-22 fokos, könnyű fizikai munkát végzőknél 18-20 fokos léghőmérséklet biztosítandó - olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során