Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 16. 06:30, szerda | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Fókuszban az elveszett gyerekek

Fókuszban az elveszett gyerekek

Baranyában is megemlékeznek az Eltűnt gyermekek világnapja alkalmából azokról a gyermekekről, fiatalokról, akiknek az elmúlt évben nyomuk veszett. Ez a szám évente általában 6000 körül van Magyarországon.

A kérdésben Dél-Dunántúl is fokozottan érintett: a legújabb adatok szerint a szekszárdi térségben például 2010-ben 309, 2011-ben viszont már 600 eljárást indítottak fiatalkorúak eltűnése miatt, ez év áprilisáig pedig 112 fiatalkorú eltűnését jelentették be a rendőrségen. A komlói rendőrkapitányság pedig épp a közelmúltban fogott el két kiskorút, akik a komlói gyermekotthonból szöktek meg.
A május 17-én Pécsett megrendezésre kerülő „Az elveszett gyerek” konferencia regionális szinten hívja össze a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint a bűnmegelőzés szakértőit, illetve mindazokat, akik valamilyen módon érintettek a témában, vagy csupán érdeklődnek. A konferencia főbb témakörei a családi hatások, a dizájner drogok, az ifjúsági bűnmegelőzés és a média szerepe lesznek, az előadó szakemberek között pedig találunk egyetemi oktatót, szociális munkást, pszichológust és rendőrt is.
A statisztikák alapján a legtöbb gyermek intézetekből, gyermekotthonokból szökik meg, és viszonylag kevesen vannak olyanok, akik a családjukat hagyják ott. Fokozottabban érdemes azonban odafigyelni a tavasz végi, nyár eleji időszakra, amikor az év végi bizonyítvány okozta frusztráció miatt sok gyermek indul el „világgá”. Az esetek 40-50%-ában áll tanulmányi kudarc a háttérben. A megelőzés érdekében fontos, hogy akár családban, akár intézményben él a fiatalkorú, pozitív és bizalmi légkör vegye körül, hogy legyen legalább egy felnőtt, akivel őszintén meg tudja beszélni a problémáit.
Az elveszett fiatalok pénz nélkül, védtelenül könnyen válhatnak bűncselekmények áldozatává, mint például a gyermekkereskedelem, gyermekprostitúció. 2008-ban Magyarország elsőként hozott létre olyan kék – azaz segélykérő – vonalat, amely bárki számára ingyenesen hívható (116-000). Azóta számos európai ország is követte a magyar példát. 2004-től kezdve május második felében mind országos, mind helyi szinteken megpróbálják a figyelmet az eltűnt gyerekekre irányítani különböző akciókkal, mint például a tavalyi tejes doboz akció, amely során az elveszett gyerekek fényképét tejes dobozokra, és más termékek csomagolásaira nyomtatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni