Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 13. 11:55, csütörtök | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Már a Pannon Filharmonikusok is nemzeti

Már a Pannon Filharmonikusok is nemzeti

Nagyon jók, egyre javulnak, és nemzetközi hírnévre törnek. A Pannon Filharmonikusok nemzeti jelzőt kapott, és 3 évre közszolgálati szerződést kötött az állammal.

A színház után most a város zenekara, a Pannon Filharmonikusok is elnyerte a sokat jelentő "nemzeti" jelzőt. "Mi olyan dolgot teszünk le az asztalra, amit más nem tud letenni." - összegezte Kocsis Zoltán igazgató a miérteket a zenekar évadnyitó sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy eddig is ápolták a nemzeti hagyományt, továbbra is hasonlóan tesznek, bár Petri Györgyöt idézve most kicsit "igazítottak a tematikán". A zenekart jellemezve elmondta, hogy akár a második próba után színpadra állhatnának Bartók Első Zongoraversenyével, amit bizony nem sokan mondhatnak el magukról! Persze a zenei szektorban nem lehet egzakt módon mérni az eredményeket - ezért is van, hogy a hatalom képviselői gyakran egyfajta "egyenlősdihez" folyamodnak, amit azonban Kocsis Zoltán nem néz jó szemmel.

Az egyre javuló minőségben nagy szerepe van a Kodály Központnak is, amelynek hangversenyterméről legtöbben az elragadtatás hangján nyilatkoznak. Gyöngyössi Levente zeneszerző sokkal személyesebb térnek nevezte a Művészetek Palotájánál.

Bogányi Tibor vezető karmester is a messzemenőkig elégedett a zenekar teljesítményével. Úgy érzi, a zongoraverseny előadásáról például bátran elmondhatja: "Igen, Bartók ezt akarta!". A Filharmonikusok jó úton haladnak afelé, hogy 2-3 év múlva komoly nemzetközi szereplővé váljanak a zenei porondon, és ezt mind a szakmai, mind a városi vezetők is elvárják tőlük.

Ami még ennél is fontosabb: a zenészek élvezik a közös munkát és tele vannak ötletekkel. Fognak fellépni 150 fős kórussal, ütős együttessel, török zongoristával, "Segítség, komolyzene!" sorozatukat pedig Beck Zoltán segítségével pörgetik fel és viszik közelebb a fiatalokhoz, egyetemistákhoz.

Az új évadra jegyek-bérletek kaphatók: www.pfz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben