Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 08. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Mi vonzza a külföldieket Magyarországra?

Mi vonzza a külföldieket Magyarországra?

Egyre többen – szakemberek, szaklapok, turisták – mondják, hogy Budapest az egyik legjobb ár-érték arányú város, és ezt most a világ egyik legnagyobb utazási oldala is megerősítette. A TripAdvisor nemrégiben közzétette TripIndex nevű mutatóját, amelynek segítségével a világ népszerű nagyvárosainak árszínvonala hasonlítható össze, és e szerint az amerikai utazók számára Európa nagyvárosai a legdrágábbak, Szófia, Varsó vagy Budapest azonban jó választás lehet.

Az ausztriai statisztikai hivatal, a Statistik Austria korábban publikált elemzése szerint idén is Magyarország számít az egyik legkedvezőbb ár-érték arányú turisztikai célországnak, ahol a legtöbbet ér az osztrákok nyaralásra szánt pénze. A kimutatás szerint idén Magyarországon 77 százalékkal több turisztikai szolgáltatást lehet vásárolni ugyanannyi pénzből, mint a szomszédos Ausztriában. Ez az érték 3 százalékponttal magasabb a tavaly mért hasonló adatnál.

A lista összeállítását a kosárszámítás szabályai szerint vásárlóerő-paritás alapján végzi a hivatal, és Magyarországot csak Bulgária és Románia előzi meg, ám ezen desztinációk nem számítanak az osztrákok kedvelt nyaralóhelyei közé. A Europe Assistance megbízásából ugyancsak a nyári főszezon előtt frissen készült kutatás szerint az osztrákok az egyik legjobban költő turisták, akik az idei nyári szabadságuk alatt átlagosan 2500 eurót terveznek kiadni. Az elmúlt években rekordszámú osztrák turista érkezett hozzánk, akik évente 120 milliárd forintot költenek Magyarországon.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában a sikert egyrészt a turisztikai szolgáltatások javuló minőségével, másrészt azok folyamatos bővülésével magyarázta. Azaz az árakban le vagyunk maradva a szolgáltatások minőségéhez képest, ami komoly versenyelőny ugyan, de lehetne az árakat még „felfelé tornászni” - magyarázta. A mérőszámnak használt fogyasztó kosárról a szakember elmondta: az 2 éjszaka, szállás egy 4 csillagos szállodában, egy üveg bor, egy koktél, egy kétfogásos vacsora, egy reptéri transzfer oda-vissza, és ez alapján lettünk 194 dollárunkkal a világ negyedik legjobb városa.

A mérlegnek azonban van egy másik serpenyője is, ezen adatok alapján ugyanis sokan azt gondolhatják, Budapest túl olcsó város, ez pedig elbizonytalaníthatja azt a vendégkategóriát is, amelyet igazán várnánk – hívta fel a figyelmet a szakember. Más kérdés – tette hozzá Horváth -, hogy aki végül eljön, rendre elégedetten távozik, és kiderül, hogy a feltevései nem voltak helyesek. A szakember az idei szezonra nem szívesen jósolt vendégszámot, hiszen az nagyban függ az időjárástól, most mindenesetre úgy látszik, nem lesz ok a panaszra.

A vezérigazgató a 180 percben hangsúlyozta azt is, hogy a hagyományos vendégkör mellett ma már egyre többen érkeznek Észak-Amerikából Közép-Kelet-Európába a nyugat-európai nagyvárosok helyett. Beszámolt arról is, hogy az egyik legfontosabb cél a pénzes turistákat idevonzani. A Magyar Turizmus Zrt. ezért folyamatosan azt kommunikálja, hogy Magyarország, sokkal több, mint amit korábban elvártak, és fontos szerepet kap a stratégiában minőségi szolgáltatások hangsúlyozása is. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.