Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 25. 12:33, péntek | Helyi
Forrás: OnlinePécs

Polgári védelem – kinek kötelező?

Polgári védelem – kinek kötelező?

Június 23-án nyilvános eskütétellel avatják fel azokat, akiket Baranya polgári védelmi szervezeteibe osztottak be. A polgármesterek szerint a homokzsákcipeléshez nem kell egyenruha és eskütétel.

Pécsett, Komlón, Mohácson, Siklóson és Szigetváron kerülnek megrendezésre az avatások, azonban a megye összes polgármestere kap meghívót rájuk. A városvezetőknek – a nekik kézbesített meghívó szövege alapján – a megjelenés mellett kötelességük lenne bizonyos számú helyi lakos jelentkezéséről és megjelenéséről is gondoskodni. Kérdés viszont, hogy hogyan? A polgári védelmi kötelezettség elvileg kiterjed minden férfira 18-tól 55 éves korig, illetve minden nőre 18–50 éves korig, kivéve a kismamákat és azokat a szülőket, akik három vagy több 14 éven aluli gyermeküket gondozzák. Erre való hivatkozással azonban nyilván senkit nem lehet akarata ellenére rávenni az avatáson való részvételre, és vannak olyan települések, mint például Szederkény vagy Dunaszekcső, ahol nagyon kicsi a hajlandóság.
Domján Gábor tűzoltó őrnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője elmondta, hogy bár az eskütételt a törvény is megkívánja, az ünnepségen való részvétel nem kötelező. A meghívóban feltüntetett számok – hogy melyik településről hány embert várnak – valójában azt a célt szolgálják, hogy az ünnepséget tervezők előre tudjanak számolni a megjelenőkkel. Az avatáson elmondandó eskü szövege a következő: „...Az emberi életet és méltóságot mindenkor tiszteletben tartom. Esküszöm, hogy minden erőmmel, törekvésemmel, tudásommal Magyarország javát szolgálom.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.