Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 10. 12:09, hétfő | Helyi
Forrás: Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat

Sok a gyermekbaleset az iskolaévben - érdemes biztosítást kötni?

Sok a gyermekbaleset az iskolaévben - érdemes biztosítást kötni?

Az új tanév kezdetével sok szülő elgondolkozik, kössön-e baleset-biztosítást gyermekére, hiszen az iskolába járással, az iskolai tevékenységekkel együtt jár az esetleges sérülések, balesetek lehetősége is.

Sok iskolában külön is felhívják a szülőket a biztosítás megkötésének fontosságára. A többség számára azonban már így is súlyos anyagi teher az évkezdet. Lehet-e, érdemes-e megspórolni ezt a kiadást?

Magyarországon több tízezer gyermek jár kerékpárral, vagy gyalog iskolába, melynek során évente körülbelül ezren szenvednek balesetet. Az iskolában, vagy az oktatási intézmények által szervezett programokon, de akár a gyermekek szabadidős, vagy sportfoglalkozásai közben is történhetnek balesetek. Egy esetleges kórházi kezelés a szülőktől sok áldozatot követel, nem csak a lelki megterhelés, hanem az utazással, munkából való kieséssel felmerülő anyagi kiadások is komoly nehézséget okozhatnak.

Ha a baj bekövetkezik, nagy segítséget jelenthet egy korábban kötött baleset-biztosítás. Sokan nem tudják, hogy egy jogszabálynak köszönhetően minden 3 és 18 év közötti magyar állampolgár biztosított, a biztosítási díj pedig a Magyar Államot terheli. A balesetet annak bekövetkeztét követően a biztosított törvényes képviselője 30 napon belül köteles a biztosítónak bejelenteni, ha szeretné igényét érvényesíteni. Az állammal szerződő biztosító kockázatviselése a következő esetekre terjed ki: a biztosított akaratától független, olyan hirtelen fellépő külső behatás melynek következtében a biztosított a baleset megtörténtétől számított egy éven belül meghal, vagy két éven belül – a jogszabályban meghatározott - állandó egészségkárosodást vagy múlékony sérülést (pl. csonttörést) szenved. A jogszabály szerint balesetnek minősülnek az alábbi betegségek is: gyermekbénulás, kullancscsípés következtében kialakuló agyvelőgyulladás, veszettség, valamint tetanuszfertőzés. A biztosítással kapcsolatos ügyintézésre az állam által a feladatra kiválasztott Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nél van lehetőség. A szülőket ilyenkor az elbíráláshoz szükséges dokumentumok beszerzésén túl semmilyen további költség nem terheli.

Nem kell tehát elkeserednie azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a tanév kezdetével felmerülő egyébként is jelentős kiadások között, hogy gyermekük baleset-biztosítására is áldozzanak. Érdemes azonban tudni, hogy a biztosítási összegek általában alacsonyabbak az egyedileg köthető biztosításoktól, csonttörés esetén például a biztosítás mindössze 3000.- Ft-ot fizet. Természetesen az állam által kötött biztosítás mellett lehetőség van egyedileg is szerződést kötni.

A baleset-biztosításokkal, valamint általánosságban a pénzügyi fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ingyenes tanácsadásért keresse a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózatot, az ország 11 megyeszékhelyén. Elérhetőségeink megtalálhatók a penzugyifogyaszto.hu oldalon.

A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat működése a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiszabott bírságokból befolyt, a hatályos jogszabályok alapján a Felügyelet által lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben